fakosalata
clock icon
40'

Πικάντικη σαλάτα με φακές και μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Υλικά

  • 450γρ. φακές
  • 8 κολοκυθάκια μικρά
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. σούπας ξίδι λευκό βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο
  • γιαούρτι σουρωτό (προαιρετικά)

Μια διαφορετική σαλάτα με όσπρια, με ελαφρώς πικάντικη γεύση, που ταιριάζει πολύ στα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά τραπέζια.

Βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε σαλατιέρα.
Στο μεταξύ κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνετε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά περίπου.
Αδειάζετε τα κολοκυθάκια στη σαλατιέρα με τις φακές. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύετε.
Χτυπάτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το ξίδι και το μπούκοβο και περιχύνετε τη σαλάτα. Αν θέλετε, τη συνοδεύετε με γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τις φακές μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε λίγο. Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε σαλατιέρα.

Βήμα 2

Στο μεταξύ κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τα ρίχνετε σε σουρωτήρι. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και το αλάτι και τα αφήνετε να μαριναριστούν για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 3

Αδειάζετε τα κολοκυθάκια στη σαλατιέρα με τις φακές. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Χτυπάτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το ξίδι και το μπούκοβο και περιχύνετε τη σαλάτα. Αν θέλετε, τη συνοδεύετε με γιαούρτι αρωματισμένο με δυόσμο.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb