piperies-gemistes
clock icon
1:55'

Πιπεριές γεμιστές με κιμά και πλιγούρι

Υλικά

  • 8 πιπεριές κόκκινες ή όλων των χρωμάτων (πράσινες, κίτρινες, πορτοκαλί) του ίδιου μεγέθους
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη, ξυσμένη στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψικοκομμένο
  • 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 καρότο ξυσμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά)

Τα γεμιστά με κιμά είναι από τα πιο αγαπημένα μας και είναι αυτά που προτιμούν περισσότερο και τα παιδιά. Αντί για το κλασικό ρύζι όμως, μπορείτε να κάνετε ακόμη πιο ξεχωριστό το πιάτο, φτιάχνοντας γεμιστά με τραχανά ή πλιγούρι.

Πλένετε και στεγνώνετε τις πιπεριές τους κόβετε με μια οριζόντια τομή το καπάκι και τις αδειάζετε από τα σποράκια. Κρατάτε τα καπάκια στην άκρη.
Αραδιάζετε τις άδειες πιπεριές σε ένα ταψάκι που θα τις χωράει με άνεση και ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια και ελάχιστο νερό. Αφού μαλακώσει και πιει τα υγρά του, προσθέτετε το μισό λάδι, το καρότο και τον κιμά. Σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και προσθέτετε και το πλιγούρι. Ανακατεύετε να γυαλίσει και το πλιγούρι.
Ρίχνετε την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Ανακατεύετε κι αφήνετε να πιει τα περισσότερα υγρά της η γέμιση. Τραβάτε τότε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, ανακατεύετε και γεμίζετε προσεκτικά τις πιπεριές αφήνοντας δυο δάχτυλα κενό γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο το πλιγούρι. Tις σκεπάζετε με τα καπάκια.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα από τις πιπεριές. Διαλύετε τον πελτέ της ντομάτας σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα.
Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και το πλιγούρι και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και στεγνώνετε τις πιπεριές τους κόβετε με μια οριζόντια τομή το καπάκι και τις αδειάζετε από τα σποράκια. Κρατάτε τα καπάκια στην άκρη.

Βήμα 2

Αραδιάζετε τις άδειες πιπεριές σε ένα ταψάκι που θα τις χωράει με άνεση και ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και προσθέτετε τα κρεμμύδια και ελάχιστο νερό. Αφού μαλακώσει και πιει τα υγρά του, προσθέτετε το μισό λάδι, το καρότο και τον κιμά. Σοτάρετε για 5 λεπτά ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και προσθέτετε και το πλιγούρι. Ανακατεύετε να γυαλίσει και το πλιγούρι.

Βήμα 3

Ρίχνετε την ξυσμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και λίγο νερό. Ανακατεύετε κι αφήνετε να πιει τα περισσότερα υγρά της η γέμιση. Τραβάτε τότε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το δυόσμο, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, ανακατεύετε και γεμίζετε προσεκτικά τις πιπεριές αφήνοντας δυο δάχτυλα κενό γιατί θα φουσκώσει στο ψήσιμο το πλιγούρι. Tις σκεπάζετε με τα καπάκια.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αλατοπιπερώνετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε ανάμεσα από τις πιπεριές. Διαλύετε τον πελτέ της ντομάτας σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα, σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο για 1 ώρα.

Βήμα 5

Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για λίγο ακόμη μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και το πλιγούρι και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.