21101214_2686_menuHlia_pitakia-me-garides-

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • άφθονο λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • 20 γαρίδες μέτριες
  • 1 γλώσσα φιλεταρισμένη
  • 10 ψαχνά από μύδια
  • 1 καρότο, σε ροδέλες
  • 1 κλαράκι σέλινο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί αρωματικό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη γέμιση
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1½ ποτήρι του νερού ζωμό γαρίδας
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο

Τα θαλασσινά είναι απολαυστικά όχι μόνο ως μεζές αλλά και ως γέμιση σε παντός τύπου πίτες. Αυτή τη συνταγή είμαστε βέβαιοι ότι θα την αγαπήσετε!

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, ανοίγετε την πλάτη τους με ένα μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε τα κεφάλια, τα τσόφλια και τις ουρές από τις γαρίδες με δυόμισι νεροπότηρα νεράκι. Στο τέλος σουρώνετε και κρατάτε ενάμισι νεροπότηρο από το ζωμό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λαδάκι, το σέλινο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μοσχομυρίσουν, ρίχνετε το καρότο. Βάζετε τις γαρίδες, το φιλέτο της γλώσσας κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα ψαχνά από τα μύδια. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά σας να ηρεμήσουν.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Όταν πάρει ένα απαλό, σκούρο χρώμα, ρίχνετε μέσα το ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία μπεσαμέλ.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε και αμέσως μετά ρίχνετε μέσα τα μαγειρεμένα θαλασσινά σουρώνοντάς τα από το λάδι. Η γέμισή σας είναι έτοιμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τα φύλλα πάνω σε μια λεία επιφάνεια και τα κόβετε σε τρεις ίσες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνετε τις λωρίδες των φύλλων σε τριγωνάκια και τα ακουμπάτε σε ένα ταψί λαδωμένο καλά.

Όταν τελειώσει η γέμιση και το φύλλο, αλείφετε με λάδι όλα τα πιτάκια με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και από τις δύο μεριές. Αν χρειαστεί, τα αναποδογυρίζετε. Τα σερβίρετε χλιαρά με συνοδεία σαλάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, ανοίγετε την πλάτη τους με ένα μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζετε τα κεφάλια, τα τσόφλια και τις ουρές από τις γαρίδες με δυόμισι νεροπότηρα νεράκι. Στο τέλος σουρώνετε και κρατάτε ενάμισι νεροπότηρο από το ζωμό.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το λαδάκι, το σέλινο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μοσχομυρίσουν, ρίχνετε το καρότο. Βάζετε τις γαρίδες, το φιλέτο της γλώσσας κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα ψαχνά από τα μύδια. Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά σας να ηρεμήσουν.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο, ρίχνετε το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Όταν πάρει ένα απαλό, σκούρο χρώμα, ρίχνετε μέσα το ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία μπεσαμέλ.

Βήμα 4

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύετε και αμέσως μετά ρίχνετε μέσα τα μαγειρεμένα θαλασσινά σουρώνοντάς τα από το λάδι. Η γέμισή σας είναι έτοιμη.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνετε τα φύλλα πάνω σε μια λεία επιφάνεια και τα κόβετε σε τρεις ίσες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνετε τις λωρίδες των φύλλων σε τριγωνάκια και τα ακουμπάτε σε ένα ταψί λαδωμένο καλά.

Βήμα 6

Όταν τελειώσει η γέμιση και το φύλλο, αλείφετε με λάδι όλα τα πιτάκια με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και από τις δύο μεριές. Αν χρειαστεί, τα αναποδογυρίζετε. Τα σερβίρετε χλιαρά με συνοδεία σαλάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb