clock icon
45'

Πιταρούδια ροδίτικα

Υλικά

  • 200γρ. ρεβίθια μουλιασμένα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο στο μούλτι
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρή ντομάτα
  • 200γρ. αλεύρι
  • 1 αβγό
  • αλάτι,πιπέρι
  • Για το τηγάνισμα

  • ελαιόλαδο
  • ηλιέλαιο

Οι ροδίτικοι ρεβιθοκεφτέδες, γνωστοί ως πιταρούδια είναι από τα πιο νόστιμα, νησιώτικα μεζεδάκια μας που συνοδεύουν εξαιρετικά κρασί, μπίρα και τσίπουρο.

Ρίχνετε τα ρεβίθια που έχετε μουλιάσει αποβραδίς στο μούλτι και χτυπάτε καλά να γίνουν πουρές. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο από το νερό που μούλιασαν. Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αφαιρείτε τα ζουμιά από την ντομάτα, την ψιλοκόβετε και την προσθέτετε στα ρεβίθια. Ψιλοκόβετε και το σκόρδο και τα μυρωδικά και τα ρίχνετε και αυτά στο μπολ.
Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, το αβγό, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο και πλάθετε πιταρούδια με τα χέρια σας. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα πιταρούδια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα πιταρούδια ζεστά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τα ρεβίθια που έχετε μουλιάσει αποβραδίς στο μούλτι και χτυπάτε καλά να γίνουν πουρές. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο από το νερό που μούλιασαν. Τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Αφαιρείτε τα ζουμιά από την ντομάτα, την ψιλοκόβετε και την προσθέτετε στα ρεβίθια. Ψιλοκόβετε και το σκόρδο και τα μυρωδικά και τα ρίχνετε και αυτά στο μπολ.

Βήμα 3

Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι, το αβγό, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

Βήμα 4

Βγάζετε το μπολ από το ψυγείο και πλάθετε πιταρούδια με τα χέρια σας. Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο και τηγανίζετε τα πιταρούδια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τα βγάζετε από το τηγάνι και τα βάζετε σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Σερβίρετε τα πιταρούδια ζεστά.