SLIDER_poures-selinorizas

Υλικά

  • 2 σελινόριζες μεγάλες (περίπου 600γρ.)
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 νεροπότηρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ γραβιέρα Νάξου ψιλοτριμμένη
  • λίγο αλάτι, πιπέρι

Ένας νόστιμος πουρές με την ξεχωριστή γεύση της σελινόριζας, που συνοδεύει ιδανικά ψητά κρέατα και ειδικά χοιρινό.

Ξεπλένετε τις σελινόριζες από τα χώματα και τις καθαρίζετε εξωτερικά με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τις βγάζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Κόβετε τις σελινόριζες σε μικρά κομμάτια και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να καβουρδιστεί και προσθέτετε το μισό γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ.
Προσθέτετε στην μπεσαμέλ τον πουρέ της σελινόριζας, ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα. Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτετε λίγο γάλα επιπλέον. Τέλος, αν χρειάζεται, αλατίζετε ελαφρά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένετε τις σελινόριζες από τα χώματα και τις καθαρίζετε εξωτερικά με ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά, τις βγάζετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν καλά. Κόβετε τις σελινόριζες σε μικρά κομμάτια και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνετε το αλεύρι, ανακατεύετε καλά μέχρι να καβουρδιστεί και προσθέτετε το μισό γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μπεσαμέλ.

Βήμα 4

Προσθέτετε στην μπεσαμέλ τον πουρέ της σελινόριζας, ανακατεύετε πάρα πολύ καλά, αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι και ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα. Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός, προσθέτετε λίγο γάλα επιπλέον. Τέλος, αν χρειάζεται, αλατίζετε ελαφρά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb