KREATOPITA
clock icon
2:20'

Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα Θεσπρωτίας

Υλικά

  • 4 χωριάτικα φύλλα (σπιτικά αν είναι δυνατόν)
  • 1.500γρ. χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 4-5 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. ρύζι γλασέ
  • 6 αβγά, χτυπημένα
  • 2½ φλιτζάνια ζωμό από το κρέας
  • 4 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κρόκο αβγού, χτυπημένο με 1 κουτ. γλυκού νερό (προαιρετικά)

Η τέχνη του ψημένου φύλλου είναι χαρακτηριστική στις κρεατόπιτες της Ηπείρου. Μ’ αυτό τον τρόπο απορροφάται καλύτερα ο ζωμός του κρέατος και η πίτα παίρνει μια ξεχωριστή γεύση. Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο του Νίκου και της Μαρίας Ψιλάκη.

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρέας, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει χρώμα και το κρέας, προσθέτετε ένα λίτρο νερό και μαγειρεύετε το κρέας για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα φύλλα: Ζεσταίνετε το γκριλ του φούρνου. Αναποδογυρίζετε ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων και στρώνετε επάνω του το πρώτο φύλλο. Όταν πυρώσει το γκριλ το βάζετε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και, προσέχοντας συνεχώς, ψήνετε το φύλλο μέχρι να στεγνώσει καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει χρώμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αφήνοντας το προηγούμενο ψημένο φύλλο στην άκρη.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αφαιρείτε 1/3 φλιτζανιού ζωμό από το κρέας και βράζετε το ρύζι σε αυτό για 6 λεπτά μόνο. Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα υπόλοιπα δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι.
Παίρνετε 6 κουτ. σούπας από το κρέας, το κόβετε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και τα κρατάτε ξεχωριστά. Βγάζετε το υπόλοιπο κρέας από την κατσαρόλα και το απλώνετε γύρω γύρω στις άκρες του ταψιού. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις διπλώνετε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω στο ταψί.
Σπάζετε σε κομμάτια τα δύο ψημένα φύλλα και τα ανακατεύετε ελαφρά με το ρύζι, το κρέας που κρατήσατε, τα αβγά, το δυόσμο και το μαϊντανό. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψί, τοποθετείτε μέσα ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο και περιχύνετε την πίτα με τον υπόλοιπο ζωμό κρέατος.
Αλείφετε το ρολό των φύλλων με λίγο λάδι ή με κρόκο αβγού και ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρέας, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει χρώμα και το κρέας, προσθέτετε ένα λίτρο νερό και μαγειρεύετε το κρέας για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα φύλλα: Ζεσταίνετε το γκριλ του φούρνου. Αναποδογυρίζετε ένα ταψί στο μέγεθος των φύλλων και στρώνετε επάνω του το πρώτο φύλλο. Όταν πυρώσει το γκριλ το βάζετε στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και, προσέχοντας συνεχώς, ψήνετε το φύλλο μέχρι να στεγνώσει καλά, χωρίς να αφήσετε να πάρει χρώμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αφήνοντας το προηγούμενο ψημένο φύλλο στην άκρη.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Αφαιρείτε 1/3 φλιτζανιού ζωμό από το κρέας και βράζετε το ρύζι σε αυτό για 6 λεπτά μόνο. Στρώνετε σε λαδωμένο ταψί τα υπόλοιπα δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν αρκετά από τις άκρες του ταψιού, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λάδι.

Βήμα 4

Παίρνετε 6 κουτ. σούπας από το κρέας, το κόβετε σε ακόμη μικρότερα κομμάτια και τα κρατάτε ξεχωριστά. Βγάζετε το υπόλοιπο κρέας από την κατσαρόλα και το απλώνετε γύρω γύρω στις άκρες του ταψιού. Φέρνετε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις διπλώνετε έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό γύρω στο ταψί.

Βήμα 5

Σπάζετε σε κομμάτια τα δύο ψημένα φύλλα και τα ανακατεύετε ελαφρά με το ρύζι, το κρέας που κρατήσατε, τα αβγά, το δυόσμο και το μαϊντανό. Απλώνετε το μίγμα ομοιόμορφα στο ταψί, τοποθετείτε μέσα ένα νόμισμα τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο και περιχύνετε την πίτα με τον υπόλοιπο ζωμό κρέατος.

Βήμα 6

Αλείφετε το ρολό των φύλλων με λίγο λάδι ή με κρόκο αβγού και ψήνετε την πίτα στον φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή