regali-nik2-olivemagazinegr
clock icon
60'

Ρεγάλι (μαγειρίτσα κοκκινιστή)

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια, μεγαλούτσικη, πλυμένη
  • 1 - 2 αντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
  • 500γρ. μίγμα από χόρτα και λαχανικά (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, πράσα κ.ά.), πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα, αποφλοιωμένα, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 2 φλιτζάνια καυτό νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 - 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σε περιοχές της Λακωνίας η πασχαλινή μαγειρίτσα δεν είναι άσπρη και αβγοκομμένη όπως συνήθως, αλλά κοκκινιστή. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σούπα), είτε επάνω σε ένα λοφάκι από σπυρωτό πιλάφι!

Βάζετε τη συκωταριά και τις αντεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζετε για 3 - 4 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζετε τα εντόσθια με το ξερό κρεμμύδι και τα αχνίζετε για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε όλα μαζί για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και το νερό με τον πελτέ.
Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη δάφνη, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα και λαχανικά και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύετε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του. Λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε και το μάραθο (ή τον άνηθο), ανακατεύετε και σερβίρετε.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τη συκωταριά και τις αντεριές σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και τα ζεματίζετε για 3 - 4 λεπτά. Τα στραγγίζετε, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε.

Βήμα 2

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζετε τα εντόσθια με το ξερό κρεμμύδι και τα αχνίζετε για μερικά λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε όλα μαζί για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους και το νερό με τον πελτέ.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τη δάφνη, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα χόρτα και λαχανικά και αφήνετε το μίγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύετε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα και το φαγητό να μείνει με το λαδάκι του. Λίγο πριν αποσύρετε από τη φωτιά ρίχνετε και το μάραθο (ή τον άνηθο), ανακατεύετε και σερβίρετε.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή