21161108_21147_rizoto-me-manitaria
clock icon
1:5'

Ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους

Υλικά

  • 300γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 300γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο φρέσκο ή από κύβο
  • 100γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Κρεμώδες και γευστικό, ένα ριζότο που μπορείτε άνετα να ετοιμάσετε και στο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι. 

Σκουπίζετε με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κοτσανάκι τους. Τα κόβετε σε λωρίδες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το μισό βούτυρο. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το ρύζι και σοτάρετε το ρύζι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε καλά.

Ρίχνετε μία κουτάλα από το ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας συνέχεια να απορροφηθεί. Ρίχνετε άλλη μία κουτάλα και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί. Η διαδικασία αυτή θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα.

Όταν θα έχετε ρίξει τον περισσότερο ζωμό δοκιμάζετε το ρύζι αν έχει μαγειρευτεί al dente (να κρατάει στο δόντι λιγάκι). Όταν το ριζότο είναι έτοιμο το αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν και να χυλώσει το ριζότο. Το σερβίρετε ζεστό στα πιάτα αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb-Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Σκουπίζετε με βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρείτε το σκληρό κοτσανάκι τους. Τα κόβετε σε λωρίδες.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το μισό βούτυρο. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το ρύζι και σοτάρετε το ρύζι ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Ρίχνετε μία κουτάλα από το ζωμό κοτόπουλου ανακατεύοντας συνέχεια να απορροφηθεί. Ρίχνετε άλλη μία κουτάλα και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί. Η διαδικασία αυτή θέλει προσοχή και συνεχές ανακάτεμα.

Βήμα 4

Όταν θα έχετε ρίξει τον περισσότερο ζωμό δοκιμάζετε το ρύζι αν έχει μαγειρευτεί al dente (να κρατάει στο δόντι λιγάκι). Όταν το ριζότο είναι έτοιμο το αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα και ανακατεύετε γρήγορα μέχρι να απορροφηθούν και να χυλώσει το ριζότο. Το σερβίρετε ζεστό στα πιάτα αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb-Ματίνα Πετρούτσα