OliveMagazine

Σαμιώτικα κόλλυβα

Σαμιώτικα κόλλυβα

Μερίδες:10
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:3 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 500γρ. σιτάρι (μουλιασμένο από την προηγούμενη μέρα)
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ψημένο στο φούρνο για 20 λεπτά στους 170°C)
  • 40γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 7κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 50γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 50γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα με το χέρι
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαντζουράνας
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό (προαιρετικά)
  • σπόρους από 1 ρόδι ώριμο
  • 1½ κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • πέταλα από μικρά γαρίφαλα (προαιρετικά)
  • ασημένια καραμελάκια (προαιρετικά)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το μουλιασμένο σιτάρι να βράσει μέσα σε μπόλικο νερό με ½ κουτ. γλυκού αλάτι για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ανοίξει και να φουσκώσει. Σουρώνετε και το ξεπλένετε με μπόλικο κρύο νερό.

Απλώνετε το σιτάρι πάνω σε πετσέτες, το σκεπάζετε με άλλες πετσέτες και το αφήνετε να στεγνώσει πολύ καλά για 3-4 ώρες.

Βάζετε σε ένα μπολ το σιτάρι τη φρυγανιά, το αλεύρι και ανακατεύετε πολύ καλά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε. Διατηρείτε τα κόλλυβα στο ψυγείο και σερβίρετε σε μικρά μπολ.

Φωτογραφία - Food Styling: Σταύρος Πεχλιβανίδης - Ελένη Πεταλίδου (Majeriko)

Tips

Προσοχή, τα κόλλυβα πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 2 μέρες.


Πρώτα ρίχνετε το αλεύρι και τη φρυγανιά στα κόλλυβα για να πάρoυν την υγρασία και να μην λασπώσει η ζάχαρη.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr