tsipouratos solomos
clock icon
40'

Σολομός τσιπουράτος

Υλικά

    Για τη μαρινάδα

  • 1 φιλέτο σολομού με την πέτσα (περίπου 1/2 κιλό)
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 1 κρασοπότηρο τσίπουρο
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 φλιτζάνι άνηθο
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους γλυκάνισου
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο πιπέρι σε κόκκους

Tips

  • Μαζί με το σολομό, μπορείτε να σερβίρετε και φετούλες από ψωμί μπριός με σως από κρεμώδες τυρί, ανακατεμένο με λίγο ξύσμα λεμονιού.

Τούτη η συνταγή έχει προκύψει από μια δημιουργική έκρηξη, ανακατεύοντας τη συνταγή του σολομού gravlax, την αγάπη μου για το τσίπουρο και βεβαίως την αγάπη μου στις πικάντικες και ευωδιαστές γεύσεις.

Πλένετε καλά το φιλέτο σολομού και το σκουπίζετε.
Το βάζετε σε ένα μακρόστενο δοχείο και το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Σκεπάζετε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη και ακουμπάτε πάνω του κάτι βαρύ. Βάζετε το φιλέτο στο ψυγείο για 24 ώρες.
Το φιλέτο σας, στο μεταξύ, θα αποβάλλει πολλά υγρά. Ξεσκεπάζετε το σκεύος και απομακρύνετε τα υγρά. Περιχύνετε το φιλέτο σολομού με το τσίπουρο και το μαρινάρετε ακόμα μία ώρα. Το βγάζετε και το σκουπίζετε. Μετά μεγίστης προσοχής και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού, αφαιρείτε την πέτσα του.
Βάζετε στο γουδί τους κόκκους πιπεριού και του γλυκάνισου και τους κοπανίζετε καλά. Σε μια λεία επιφάνεια σκορπίζετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα κοπανισμένα μπαχαρικά. Κυλάτε επάνω τους το μαριναρισμένο φιλέτο, πιέζοντας με λίγη δύναμη ώστε να κολλήσουν επάνω του άνηθος και μπαχαρικά.
Αφήνετε το φιλέτο στο ψυγείο να κρυώσει και με ένα εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες τις οποίες σερβίρετε σε πιατελίτσα χωρίς καμία γαρνιτούρα. Απλώς, άπαικτο......
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά το φιλέτο σολομού και το σκουπίζετε.

Βήμα 2

Το βάζετε σε ένα μακρόστενο δοχείο και το πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και το αλάτι. Σκεπάζετε το δοχείο με διάφανη μεμβράνη και ακουμπάτε πάνω του κάτι βαρύ. Βάζετε το φιλέτο στο ψυγείο για 24 ώρες.

Βήμα 3

Το φιλέτο σας, στο μεταξύ, θα αποβάλλει πολλά υγρά. Ξεσκεπάζετε το σκεύος και απομακρύνετε τα υγρά. Περιχύνετε το φιλέτο σολομού με το τσίπουρο και το μαρινάρετε ακόμα μία ώρα. Το βγάζετε και το σκουπίζετε. Μετά μεγίστης προσοχής και με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού μαχαιριού, αφαιρείτε την πέτσα του.

Βήμα 4

Βάζετε στο γουδί τους κόκκους πιπεριού και του γλυκάνισου και τους κοπανίζετε καλά. Σε μια λεία επιφάνεια σκορπίζετε τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα κοπανισμένα μπαχαρικά. Κυλάτε επάνω τους το μαριναρισμένο φιλέτο, πιέζοντας με λίγη δύναμη ώστε να κολλήσουν επάνω του άνηθος και μπαχαρικά.

Βήμα 5

Αφήνετε το φιλέτο στο ψυγείο να κρυώσει και με ένα εξαιρετικά κοφτερό μαχαίρι το κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες τις οποίες σερβίρετε σε πιατελίτσα χωρίς καμία γαρνιτούρα. Απλώς, άπαικτο......

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb