soufrito kotopoulo nitsiakos IMG_0763

Υλικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια των 20γρ.
  • 120γρ. αλεύρι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 70γρ. μουστάρδα Dijon
  • 100ml ξίδι από λευκό κρασί
  • 150ml κρασί λευκό
  • 300ml ζωμό κότας
  • 1½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ιταλική συνταγή «διασκευασμένη» από τους Επτανήσιους, και αλλαγμένη λίγο και από εμάς που αντί για μοσχάρι τη φτιάχνουμε με κοτόπουλο και είναι εξίσου απολαυστική. Σερβίρετε με πατάτες τηγανισμένες με ελαιόλαδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και ταυτόχρονα αλευρώνετε και αλατίζετε το κοτόπουλο. Κρατάτε μια δυο κουταλιές από το αλεύρι. Σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές.
Βγάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα, πετάτε το περίσσιο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με το μισό μαϊντανό για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε το αλεύρι που έχετε κρατήσει και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνετε το ξίδι, αμέσως προσθέτετε και το κρασί και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε και το ζωμό. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ζουμιά του κοτόπουλου από την πιατέλα που το είχατε ακουμπήσει.
Αφήνετε το ζωμό να ελαττωθεί και να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα και βράζετε για 20 δευτερόλεπτα επιπλέον. Μόλις δέσει το φαγητό απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και ταυτόχρονα αλευρώνετε και αλατίζετε το κοτόπουλο. Κρατάτε μια δυο κουταλιές από το αλεύρι. Σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές.

Βήμα 2

Βγάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα, πετάτε το περίσσιο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με το μισό μαϊντανό για λίγα δευτερόλεπτα.

Βήμα 3

Προσθέτετε το αλεύρι που έχετε κρατήσει και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνετε το ξίδι, αμέσως προσθέτετε και το κρασί και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε και το ζωμό. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ζουμιά του κοτόπουλου από την πιατέλα που το είχατε ακουμπήσει.

Βήμα 4

Αφήνετε το ζωμό να ελαττωθεί και να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα και βράζετε για 20 δευτερόλεπτα επιπλέον. Μόλις δέσει το φαγητό απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή