soupa prasinou kolokythiou me vasiliko kai parmezana
clock icon
60'

Σούπα πράσινου κολοκυθιού με βασιλικό και παρμεζάνα

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι φυλλαράκια βασιλικού
  • 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
  • 2 κουτ. βούτυρο φρέσκο
  • 3 κουτ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη

Tips

  • Αν βρείτε καλή καπνιστή παντσέτα, την ψιλοκόβετε και τη σοτάρετε σε ένα τηγανάκι, χωρίς να προσθέσετε λάδι, ώσπου να γίνει τραγανή. Τη ρίχνετε μέσα στη σούπα την τελευταία στιγμή. Άλλη γεύση!

Το δροσιστικό κολοκυθάκι σε σούπα, για να το δοκιμάσουμε και κάπως διαφορετικά από τα συνηθισμένα…

Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε χοντρές ροδέλες.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε ώσπου να μαυρίσει και να δώσει το άρωμά του στο λάδι. Μετά το πετάτε.
Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε καλά, ώσπου να γυαλίσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε το μισό ζωμό και αφήνετε το μίγμα να βράσει 10 λεπτά.
Το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το περνάτε λίγο λίγο από το μπλέντερ, ώσπου να γίνει ένας ωραίος, πράσινος πολτός. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά. Συμπληρώνετε ακόμα ένα νεροπότηρο ζωμό και τον κάνετε όσο πηχτό θέλετε. Το επιθυμητό είναι να γίνει ένας ζωμός βελούδινος και ελαφρώς πηχτός.
Ρίχνετε την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε τη σούπα ζεστή. Λίγο πριν από το σερβίρισμα προσθέτετε το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει. Μοιράζετε τη σούπα στα πιάτα, σκορπίζετε από πάνω λίγα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.
Φωτογραφία : Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και τα κόβετε σε χοντρές ροδέλες.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το σκόρδο και σοτάρετε ώσπου να μαυρίσει και να δώσει το άρωμά του στο λάδι. Μετά το πετάτε.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα κολοκυθάκια και τα σοτάρετε καλά, ώσπου να γυαλίσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Ρίχνετε το μισό ζωμό και αφήνετε το μίγμα να βράσει 10 λεπτά.

Βήμα 4

Το αφήνετε να κρυώσει λίγο και το περνάτε λίγο λίγο από το μπλέντερ, ώσπου να γίνει ένας ωραίος, πράσινος πολτός. Τον ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά. Συμπληρώνετε ακόμα ένα νεροπότηρο ζωμό και τον κάνετε όσο πηχτό θέλετε. Το επιθυμητό είναι να γίνει ένας ζωμός βελούδινος και ελαφρώς πηχτός.

Βήμα 5

Ρίχνετε την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά. Διατηρείτε τη σούπα ζεστή. Λίγο πριν από το σερβίρισμα προσθέτετε το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει. Μοιράζετε τη σούπα στα πιάτα, σκορπίζετε από πάνω λίγα φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.

Φωτογραφία : Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb