tarta-me-zimi-olikis-aleseos-prasa-k-beikon-IMG_0131
clock icon
1:30'

Τάρτα με ζύμη από αλεύρι ολικής

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 150γρ. αλεύρι ολικής
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
  • 1 αβγό
  • 60ml γάλα
  • Για τη γέμιση

  • 4 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό, σε ροδέλες
  • 200γρ. μπέικον, σε χοντρές φέτες και μετά σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 3 αβγά
  • 150γρ. κασέρι τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια τάρτα με ωραία, τριφτή ζύμη και πεντανόστιμη γέμιση από πράσα και μπέικον. Θα τη λατρέψετε!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Δουλεύετε στο μίξερ με το φτερό τα άλευρα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο και το δουλεύετε μέχρι να αποκτήσετε ψιχουλιαστή ζύμη. Ρίχνετε το αβγό και ενώ δουλεύετε σιγά σιγά τη ζύμη, προσθέτετε και το γάλα σταδιακά. Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική, αποσύρετε από το κάδο του μίξερ.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε την πάπρικα. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τα λαχανικά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και τα σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε καλά ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα κυβάκια του μπέικον. Ανακινείτε το τηγάνι και αφήνετε να πάρουν χρώμα για 6-7 λεπτά. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας .
Σε μια γυάλινη λεκανίτσα χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τον άνηθο, το κασέρι, το μπέικον και το μίγμα με τα πράσα.
Σε ένα ταψάκι ή σε μια ταρτιέρα που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί απλώνετε τη ζύμη σε πάτο και τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες στη ζύμη σε διάφορα σημεία.
Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ψήνετε στο φούρνο στον αέρα για 45 λεπτά.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ετοιμάζετε τη ζύμη: Δουλεύετε στο μίξερ με το φτερό τα άλευρα, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτετε το βούτυρο και το δουλεύετε μέχρι να αποκτήσετε ψιχουλιαστή ζύμη. Ρίχνετε το αβγό και ενώ δουλεύετε σιγά σιγά τη ζύμη, προσθέτετε και το γάλα σταδιακά. Μόλις η ζύμη γίνει ελαστική, αποσύρετε από το κάδο του μίξερ.

Βήμα 2

Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε την πάπρικα. Προσθέτετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τα λαχανικά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, ανακατεύετε καλά και τα σοτάρετε για 5 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 4

Ζεσταίνετε καλά ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα κυβάκια του μπέικον. Ανακινείτε το τηγάνι και αφήνετε να πάρουν χρώμα για 6-7 λεπτά. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας .

Βήμα 5

Σε μια γυάλινη λεκανίτσα χτυπάτε ελαφρά τα αβγά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε τον άνηθο, το κασέρι, το μπέικον και το μίγμα με τα πράσα.

Βήμα 6

Σε ένα ταψάκι ή σε μια ταρτιέρα που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί απλώνετε τη ζύμη σε πάτο και τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες στη ζύμη σε διάφορα σημεία.

Βήμα 7

Αδειάζετε μέσα τη γέμιση και ψήνετε στο φούρνο στον αέρα για 45 λεπτά.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη-Food Styling: Αντωνία Κατή