tarta-kolokitha_mesa_olivemagazine.gr_
clock icon
1:40'

Τάρτα με κολοκύθα και κατίκι Δομοκού

Υλικά

    Για τη βάση

  • 1 φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για τη φόρμα
  • Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα, ψίχα, σε κύβους των 2 εκ.
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ ( προαιρετικά)
  • 3 αβγά χτυπημένα
  • 300γρ. κατίκι Δομοκού, ανακατεμένο καλά μέχρι να αφρατέψει
  • ½ φλιτζανιού γραβιέρα γλυκιά, τριμμένη ή κασέρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tips

  • Κολοκύθα πωλείται ολόκληρη, σε κομμάτια και ψίχα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και, φυσικά, σε λαϊκές αγορές και μανάβικα. Το ιδιαίτερα αρωματικό βορειοαφρικάνικο μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ πωλείται έτοιμο σε μπαχαράδικα.

Μια ακόμη διαφορετική τάρτα για τους λάτρεις της κολοκύθας

Ετοιμάζετε τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε εκεί τους κύβους κολοκύθας. Τους ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δεν θα μαλακώσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα ψήσετε την τάρτα).
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζετε αμέσως τους καυτούς κύβους με το μισό μίγμα ρας-ελ-χανούτ. Τους ανακατεύετε μέσα στο ταψί και, όταν κρυώσουν λίγο, τους ψιλοκόβετε, τους αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα αβγά, το κατίκι Δομοκού και τη γραβιέρα (ή το κασέρι) και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ρας-ελ-χανούτ, ελάχιστο αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε την ψιλοκομμένη κολοκύθα και ανακατεύετε απαλά.
Φτιάχνετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο τη φόρμα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη και αδειάζετε τη γέμιση στη ζύμη. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρετε ζεστή.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 26 - 28 εκ. και στρώνετε εκεί το φύλλο ζύμης, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Το τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι, το καλύπτετε με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 45 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώνετε μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε εκεί τους κύβους κολοκύθας. Τους ψήνετε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (δεν θα μαλακώσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτό θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα ψήσετε την τάρτα).

Βήμα 3

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και πασπαλίζετε αμέσως τους καυτούς κύβους με το μισό μίγμα ρας-ελ-χανούτ. Τους ανακατεύετε μέσα στο ταψί και, όταν κρυώσουν λίγο, τους ψιλοκόβετε, τους αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα αβγά, το κατίκι Δομοκού και τη γραβιέρα (ή το κασέρι) και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το υπόλοιπο ρας-ελ-χανούτ, ελάχιστο αλατοπίπερο και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε την ψιλοκομμένη κολοκύθα και ανακατεύετε απαλά.

Βήμα 5

Φτιάχνετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο τη φόρμα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη και αδειάζετε τη γέμιση στη ζύμη. Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε την τάρτα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Τη σερβίρετε ζεστή.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή