tarta-me-psita-laxanikanew
clock icon
60'

Τάρτα με ψητά λαχανικά

Υλικά

  • 1 φύλλο ζύμης κουρού ή τάρτας (έτοιμο)
  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγο σουσάμι
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 3 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 κίτρινη)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κολοκυθάκια
  • 200γρ. ντοματίνια
  • 150γρ. κεφαλογραβιέρα, σε κύβους
  • βασιλικό ψιλοκομμένο
  • ρίγανη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Μια εξαιρετικά νόστιμη τάρτα λαχανικών, της οποίας τη βάση θα ψήσετε ξεχωριστά από τη γέμιση και στο τέλος θα τα ενώσετε και θα τα ψήσετε μαζί για 10 μόλις λεπτά.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

title 1

title 2

TITLE 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγετε σε μακρόστενο φύλλο και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης ταρτιέρας ή ενός χαμηλού ταψιού. Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ρίχνετε από πάνω μερικά φασόλια. Με ένα πινέλο αλείφετε τις άκρες της με τον κρόκο και πασπαλίζετε με το σουσάμι ώστε να κολλήσει.

Την ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και πετάτε τα φασόλια.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τα λαχανικά, κόβετε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα σε λεπτές λωρίδες, και τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Αλατίζετε και μαρινάρετε τα κομμένα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο για μισή ώρα. Κατόπιν τα ψήνετε στο γκριλ ή στο μαντέμι μέχρι να μαλακώσουν.

Ψήνετε τα ντοματίνια σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. Τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτετε το τυρί και πασπαλίζετε με τα μυρωδικά.

Γεμίζετε την τάρτα με το μίγμα των λαχανικών και ψήνετε στους 200°C για 10 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγετε σε μακρόστενο φύλλο και καλύπτετε με αυτό τον πάτο και τα τοιχώματα μιας μακρόστενης ταρτιέρας ή ενός χαμηλού ταψιού. Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ρίχνετε από πάνω μερικά φασόλια. Με ένα πινέλο αλείφετε τις άκρες της με τον κρόκο και πασπαλίζετε με το σουσάμι ώστε να κολλήσει.

Βήμα 2

Την ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και πετάτε τα φασόλια.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τα λαχανικά, κόβετε τις πιπεριές και τη μελιτζάνα σε λεπτές λωρίδες, και τα κολοκυθάκια και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Αλατίζετε και μαρινάρετε τα κομμένα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο για μισή ώρα. Κατόπιν τα ψήνετε στο γκριλ ή στο μαντέμι μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Ψήνετε τα ντοματίνια σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. Τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα λαχανικά, προσθέτετε το τυρί και πασπαλίζετε με τα μυρωδικά.

Βήμα 5

Γεμίζετε την τάρτα με το μίγμα των λαχανικών και ψήνετε στους 200°C για 10 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε την τάρτα χλιαρή.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb