TOYRTA ME MPISKOTENIA BASH KAI GIAOYRTOZELE
clock icon
30'

Τούρτα µε µπισκοτένια βάση, γιαουρτοζελέ και ψητά βερίκοκα

Υλικά

  • 1.200γρ. βερίκοκα πλυµένα και ανοιγµένα στη µέση
  • 1 φλιτζάνι κρασί Σάµου λευκό, γλυκό
  • ¾ φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 750γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 φακελάκια ζελέ βερίκοκο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Για την µπισκοτένια βάση

  • 280γρ. µπισκότα digestive ή άλλα της επιλογής σας
  • 100γρ. βούτυρο λιωµένο

Ένα λαχταριστό και δροσερό γλυκό που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Εκτός από βερίκοκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ροδάκινα.

Ετοιμάζετε τα ψητά βερίκοκα: Τοποθετείτε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα που τα χωράει και τα πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη. Τα περιχύνετε µε το κρασί, τοποθετείτε ενδιάµεσα τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζετε για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε τα µπισκότα σε πλαστική σακούλα, την κλείνετε και τα σπάζετε µε τον πλάστη χωρίς να γίνουν τελείως σκόνη. Ύστερα τα ρίχνετε σε µπολ και τα ανακατεύετε µε το λιωµένο βούτυρο.
Με αυτό το µίγµα στρώνετε τη βάση µιας φόρµας µε αποσπώµενο πάτο πιέζοντάς το µε την ανάποδη ενός κουταλιού.
Ετοιμάζετε το γιαουρτοζελέ: Βάζετε το νερό να πάρει βράση και διαλύετε µέσα το περιεχόµενο των δύο φακέλων του ζελέ ανακατεύοντας σχολαστικά. Aφήνετε να γίνει το µίγµα χλιαρό.
Πολτοποιείτε στο µπλέντερ δύο τρία ολόκληρα βερίκοκα µε λίγο από το σιρόπι του κρασιού. Το υπόλοιπο το φυλάτε για το σερβίρισµα. Αναµιγνύετε τον πολτό των βερίκοκων με το µίγµα του γιαουρτιού και το μίγμα του ζελέ.
Συναρμολόγηση: Αδειάζετε το µίγµα του γιαουρτιού πάνω από τη βάση του µπισκότου και βάζετε στο ψυγείο το γλυκό να πήξει για 6 ώρες τουλάχιστον.
Όταν πήξει το γιαουρτοζελέ διακοσµείτε όλη την επιφάνεια της τούρτας σας µε τα υπόλοιπα ψηµένα βερίκοκα τοποθετώντας τα µε την τρύπα προς τα κάτω. Βάζετε ξανά την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Την ξεφορµάρετε σε πιατέλα λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε περιχύνοντας με το σιρόπι του κρασιού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα ψητά βερίκοκα: Τοποθετείτε τα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα που τα χωράει και τα πασπαλίζετε µε τη ζάχαρη. Τα περιχύνετε µε το κρασί, τοποθετείτε ενδιάµεσα τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζετε για 5 λεπτά µέχρι να µαλακώσουν χωρίς να λιώσουν. Αφαιρείτε τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι να βράσει για μερικά λεπτά ακόμη μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη βάση: Βάζετε τα µπισκότα σε πλαστική σακούλα, την κλείνετε και τα σπάζετε µε τον πλάστη χωρίς να γίνουν τελείως σκόνη. Ύστερα τα ρίχνετε σε µπολ και τα ανακατεύετε µε το λιωµένο βούτυρο.

Βήμα 3

Με αυτό το µίγµα στρώνετε τη βάση µιας φόρµας µε αποσπώµενο πάτο πιέζοντάς το µε την ανάποδη ενός κουταλιού.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε το γιαουρτοζελέ: Βάζετε το νερό να πάρει βράση και διαλύετε µέσα το περιεχόµενο των δύο φακέλων του ζελέ ανακατεύοντας σχολαστικά. Aφήνετε να γίνει το µίγµα χλιαρό.

Βήμα 5

Πολτοποιείτε στο µπλέντερ δύο τρία ολόκληρα βερίκοκα µε λίγο από το σιρόπι του κρασιού. Το υπόλοιπο το φυλάτε για το σερβίρισµα. Αναµιγνύετε τον πολτό των βερίκοκων με το µίγµα του γιαουρτιού και το μίγμα του ζελέ.

Βήμα 6

Συναρμολόγηση: Αδειάζετε το µίγµα του γιαουρτιού πάνω από τη βάση του µπισκότου και βάζετε στο ψυγείο το γλυκό να πήξει για 6 ώρες τουλάχιστον.

Βήμα 7

Όταν πήξει το γιαουρτοζελέ διακοσµείτε όλη την επιφάνεια της τούρτας σας µε τα υπόλοιπα ψηµένα βερίκοκα τοποθετώντας τα µε την τρύπα προς τα κάτω. Βάζετε ξανά την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Βήμα 8

Την ξεφορµάρετε σε πιατέλα λίγα λεπτά πριν τη σερβίρετε περιχύνοντας με το σιρόπι του κρασιού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Τina Webb