PEMPTH-KOTOPOYLO-TRYGOY
clock icon
45'

Το κοτόπουλο του τρύγου

Υλικά

  • 700 – 800γρ. στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο, κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 2 φλιτζάνια ρόγες από σταφύλι
  • αλάτι, πιπέρι

Το κοτόπουλο συναντάει τους καρπούς των αμπελιών και το πιο γλυκό παράγωγό τους, το πετιμέζι και το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο που ενθουσιάζει με την πλούσια γεύση του.

Σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε ελαφρά, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Ρίχνετε και το ξίδι. Όταν εξατμιστεί και αυτό, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το πετιμέζι και πασπαλίζετε με τους μαραθόσπορους. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Τέλος ρίχνετε τις ρώγες των σταφυλιών, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε με τηγανητές πατάτες, ρύζι, ή ζυμαρικό της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σοτάρετε το κοτόπουλο στο ελαιόλαδο, μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε ελαφρά, χωρίς να το αφήσετε να ροδίσει.

Βήμα 2

Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί. Ρίχνετε και το ξίδι. Όταν εξατμιστεί και αυτό, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το πετιμέζι και πασπαλίζετε με τους μαραθόσπορους. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Βήμα 3

Τέλος ρίχνετε τις ρώγες των σταφυλιών, τις ανακατεύετε και τις αφήνετε για 2-3 λεπτά. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε με τηγανητές πατάτες, ρύζι, ή ζυμαρικό της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb