kourkouti-biras
clock icon
10'

Το τέλειο κουρκούτι μπίρας

Υλικά

    Για λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, μανιτάρια, μπάμιες)

  • 1½ φλιτζάνι μπίρα
  • 1 & 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/3 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 αβγά (χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • Για θαλασσινά (γαρίδες και άλλα οστρακοειδή)

  • 3 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • ½ φλιτζάνι γάλα
  • ½ φλιτζάνι μπίρα
  • 1 κουτ. γλυκού Tabasco
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι αν τα θαλασσινά (1 κιλό περίπου) είναι εντελώς ανάλατα
  • πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια καλαμποκάλευρο
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • Για κοτόπουλο

  • 1 αβγό
  • ¾ φλιτζανιού μπίρα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δείτε αναλυτικά πώς θα φτιάξετε το τέλειο κουρκούτι σε κάθε περίπτωση, είτε θέλετε να τηγανίσετε λαχανικά είτε θαλασσινά είτε κοτόπουλο.

Για λαχανικά: Ανοίγετε την μπίρα και την αφήνετε για 45 λεπτά μέχρι να καθίσει τελείως ο αφρός της. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους.
Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί εκτός της μαρέγκας μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα. Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στο τέλος ανακατεύοντας με κουτάλα. Ο χυλός πρέπει να έχει την πυκνότητα πηχτού μελιού. Αν είναι πολύ σφιχτός, ρίχνετε λίγη μπίρα ακόμα. Αν είναι πολύ αραιός, προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι.
Βυθίζετε στο κουρκούτι τα λαχανικά της αρεσκείας σας και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να σταθούν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρετε.
Για θαλασσινά: Ανακατεύετε τα αβγά με το γάλα, τη μουστάρδα, την μπίρα, το Tabasco, το μισό από το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βυθίζετε τα θαλασσινά σε αυτό το μίγμα ώστε να σκεπάζονται καλά και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Βάζετε το καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι σε μπολ. Πανάρετε τα μαριναρισμένα θαλασσινά και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο.
Για κοτόπουλο: Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά με αβγοδάρτη και αφήνετε το μίγμα να μείνει 30 λεπτά περίπου πριν το χρησιμοποιήσετε.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κοτόπουλο κόβοντάς το σε κομμάτια - οι φτερούγες είναι ό,τι καλύτερο για τηγάνι. Καλό είναι να ζεματίσετε τα κομμάτια σε νερό που πράζει για 5-10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και, αφού αλευρώσετε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Για λαχανικά: Ανοίγετε την μπίρα και την αφήνετε για 45 λεπτά μέχρι να καθίσει τελείως ο αφρός της. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και χωριστά τους κρόκους.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί εκτός της μαρέγκας μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα. Ενσωματώνετε τη μαρέγκα στο τέλος ανακατεύοντας με κουτάλα. Ο χυλός πρέπει να έχει την πυκνότητα πηχτού μελιού. Αν είναι πολύ σφιχτός, ρίχνετε λίγη μπίρα ακόμα. Αν είναι πολύ αραιός, προσθέτετε λίγο επιπλέον αλεύρι.

Βήμα 3

Βυθίζετε στο κουρκούτι τα λαχανικά της αρεσκείας σας και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να σταθούν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρετε.

Βήμα 4

Για θαλασσινά: Ανακατεύετε τα αβγά με το γάλα, τη μουστάρδα, την μπίρα, το Tabasco, το μισό από το αλάτι και λίγο πιπέρι. Βυθίζετε τα θαλασσινά σε αυτό το μίγμα ώστε να σκεπάζονται καλά και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 5

Βάζετε το καλαμποκάλευρο ανακατεμένο με το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι σε μπολ. Πανάρετε τα μαριναρισμένα θαλασσινά και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Για κοτόπουλο: Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά με αβγοδάρτη και αφήνετε το μίγμα να μείνει 30 λεπτά περίπου πριν το χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 7

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το κοτόπουλο κόβοντάς το σε κομμάτια - οι φτερούγες είναι ό,τι καλύτερο για τηγάνι. Καλό είναι να ζεματίσετε τα κομμάτια σε νερό που πράζει για 5-10 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 8

Ζεσταίνετε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και, αφού αλευρώσετε ελαφρά τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα βουτάτε στο κουρκούτι και τα τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τα βγάζετε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια πριν τα σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης- Food Styling: Elena Jeffrey