trigonakia me pikantiko kima kotopoulo
clock icon
1:35'

Τριγωνάκια με πικάντικο κιμά κοτόπουλου

Υλικά

  • 1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο για πίτες
  • ¾ φλιτζανιού σησαμέλαιο
  • 500γρ. κιμά από φιλέτο κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ξυσμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο,
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 κρασοπότηρο νερό
  • 1 φλιτζάνι κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% λιπαρά
  • λίγο σκόρδο σε σκόνη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λίγο κόλιανδρο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
  • λίγο σουμάκι
  • αλάτι, πιπέρι

Ροδοψημένα τρίγωνα πιτάκια με γέμιση από λαχανικά και πικάντικο κιμά από κοτόπουλο. Πρώτης τάξης ορεκτικό για το κυριακάτικο ή το καθημερινό τραπέζι, για το πάρτι αλλά και ένα ωραίο σνακ για το γραφείο.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρετε με λίγο από το σησαμέλαιο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέτετε τον κιμά του κοτόπουλου. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί και να μη σβολιάσει ο κιμάς. Όταν αλλάξει χρώμα προσθέτετε το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και σοτάρετε για λίγο ακόμα να βγάλουν τα αρώματά τους.
Σβήνετε τότε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον διαλυμένο πελτέ. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά όταν στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει πριν ανακατέψετε μέσα τον κόλιανδρο (ή το μαϊντανό), τα αβγά και το γιαούρτι.
Τοποθετείτε μπροστά σας τα φύλλα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με δύο βαθιές κάθετες τομές χωρίζετε τα φύλλα σε τρεις δεσμίδες από λωρίδες. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη και στη συνέχεια με ένα πινέλο τις αλείφετε μία μία με σησαμέλαιο και τοποθετείτε στο κάτω μέρος τους από μία κουταλιά κιμά. Παίρνετε την κάτω δεξιά γωνία του φύλλου, την περνάτε πάνω από τη γέμιση και την ακουμπάτε πάνω αριστερά δημιουργώντας ένα τρίγωνο.
Συνεχίζετε να τυλίγετε τα φύλλα σε τριγωνάκια και τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφετε ξανά με λίγο σησαμέλαιο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά μαζί με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 2

Μέσα σε ένα τηγάνι σοτάρετε με λίγο από το σησαμέλαιο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές και προσθέτετε τον κιμά του κοτόπουλου. Συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί και να μη σβολιάσει ο κιμάς. Όταν αλλάξει χρώμα προσθέτετε το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και σοτάρετε για λίγο ακόμα να βγάλουν τα αρώματά τους.

Βήμα 3

Σβήνετε τότε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον διαλυμένο πελτέ. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά όταν στεγνώσει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει πριν ανακατέψετε μέσα τον κόλιανδρο (ή το μαϊντανό), τα αβγά και το γιαούρτι.

Βήμα 4

Τοποθετείτε μπροστά σας τα φύλλα και προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Με δύο βαθιές κάθετες τομές χωρίζετε τα φύλλα σε τρεις δεσμίδες από λωρίδες. Τις τοποθετείτε τη μια πάνω στην άλλη και στη συνέχεια με ένα πινέλο τις αλείφετε μία μία με σησαμέλαιο και τοποθετείτε στο κάτω μέρος τους από μία κουταλιά κιμά. Παίρνετε την κάτω δεξιά γωνία του φύλλου, την περνάτε πάνω από τη γέμιση και την ακουμπάτε πάνω αριστερά δημιουργώντας ένα τρίγωνο.

Βήμα 5

Συνεχίζετε να τυλίγετε τα φύλλα σε τριγωνάκια και τα αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αλείφετε ξανά με λίγο σησαμέλαιο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά μαζί με τη δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.