fakes-me-karavides
clock icon
55'

Φακοσαλάτα με καραβίδες και φρέσκα μυρωδικά

Υλικά

  • 300γρ. φακές
  • 400γρ. καραβίδες βρασμένες, καθαρισμένες
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο κοπανισμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • χυμό από 1 - 2 λεμόνια
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • ½ πιπεριά κόκκινη, σε λωρίδες
  • 1 κουτ. γλυκού κάππαρη

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις καραβίδες με γαρίδες ή με βρασμένο χταπόδι αν θέλετε.

Κάνουμε τις ταπεινές φακές μια πολύ ξεχωριστή σαλάτα με καραβίδες, που μπορεί άνετα να σταθεί και σε ένα ανοιξιάτικο και καλοκαιρινό τραπέζι.

Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Τις βράζετε σε άφθονο νερό με το φύλλο της δάφνης για περίπου 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Ετοιμάζετε στο μεταξύ την υπόλοιπη σαλάτα. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τις φακές. Κόβετε τέλος τις καραβίδες σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτετε στο μίγμα με τις φακές.
Χτυπάτε σε μπολ το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε ρυθμίζοντας το αλάτι ή το λάδι και το λεμόνι.
Σκεπάζετε τη σαλάτα και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Τη γαρνίρετε με λωρίδες από κόκκινη πιπεριά και κάππαρη και τη σερβίρετε κρύα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε και πλένετε τις φακές. Τις βράζετε σε άφθονο νερό με το φύλλο της δάφνης για περίπου 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν αλλά να μη λιώσουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε στο μεταξύ την υπόλοιπη σαλάτα. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τις φακές. Κόβετε τέλος τις καραβίδες σε μικρά κομμάτια και τις προσθέτετε στο μίγμα με τις φακές.

Βήμα 3

Χτυπάτε σε μπολ το λάδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε ρυθμίζοντας το αλάτι ή το λάδι και το λεμόνι.

Βήμα 4

Σκεπάζετε τη σαλάτα και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά. Τη γαρνίρετε με λωρίδες από κόκκινη πιπεριά και κάππαρη και τη σερβίρετε κρύα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey