fileta-psariou1
clock icon
40'

Φιλέτα ψαριού με σάλτσα ντομάτας, κάππαρη και ελιές Καλαμών

Υλικά

  • 6 φιλέτα ψαριού (περίπου 1½ κιλό συνολικά), σε λωρίδες πάχους περίπου 2εκ.
  • 350γρ. τοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 κρεμμύδι μικρό, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα τέσσερα
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. γλυκού ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι

Οι ελιές χαρίζουν μοναδική γεύση στην πλούσια σάλτσα που συνοδεύει το ψάρι. Μπορείτε βέβαια, να αντικαταστήσετε το ψάρι με φιλέτο κοτόπουλο ή μπιφτέκια. Τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή την κάνει η σάλτσα. Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε τοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ.

Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο με το μισό λάδι, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε το σκόρδο με τρυπητή κουτάλα και το φυλάτε.
Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Στρώνετε στο τηγάνι τα φιλέτα ψαριού και τα σοτάρετε γυρίζοντας τα προσεκτικά για να μην λιώσουν, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (περίπου 5-7 λεπτά). Προσθέτετε το βασιλικό και τη ρίγανη και ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να κολλήσουν λίγα αρωματικά στα φιλέτα. Βγάζετε τα φιλέτα με τρυπητή σπάτουλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Τα κρατάτε ζεστά.
Προσθέτετε στο ίδιο τηγάνι το σκόρδο, τις ντομάτες, τις ελιές και την κάπαρη. Τα σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και περιχύνετε το ψάρι με αυτό. Γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πασπαλίζετε τα φιλέτα με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε το σκόρδο με το μισό λάδι, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Βγάζετε το σκόρδο με τρυπητή κουτάλα και το φυλάτε.

Βήμα 3

Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πάρει λίγο χρώμα. Στρώνετε στο τηγάνι τα φιλέτα ψαριού και τα σοτάρετε γυρίζοντας τα προσεκτικά για να μην λιώσουν, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές (περίπου 5-7 λεπτά). Προσθέτετε το βασιλικό και τη ρίγανη και ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να κολλήσουν λίγα αρωματικά στα φιλέτα. Βγάζετε τα φιλέτα με τρυπητή σπάτουλα και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Τα κρατάτε ζεστά.

Βήμα 4

Προσθέτετε στο ίδιο τηγάνι το σκόρδο, τις ντομάτες, τις ελιές και την κάπαρη. Τα σιγοβράζετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα και περιχύνετε το ψάρι με αυτό. Γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή