THGANIA
clock icon
1:10'

Χοιρινή κρασοτηγανιά με πιπεριές

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινή τηγανιά από μπούτι
  • 1 πιπεριά πράσινη σε μπαστουνάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μπαστουνάκια
  • 150γρ. γραβιέρα Κρήτης σε κυβάκια
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετούλες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 νεροπότηρο κρασί λευκό
  • 2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • θρούμπι ή θυμάρι ξερό
  • μερικά κλαράκια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κιλό πατατάκια στρογγυλά με τη φλούδα τους καλά πλυμένα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι χοντρό

Μια ζουμερή κρασάτη χοιρινή τηγανιά που θα απολαύσετε ιδανικά με λευκό κρασάκι, ούζο ή τσίπουρο σε μια παρεΐστικη σύναξη.

Βάζετε το κρέας σε ευρύχωρο τηγάνι και, αφού το σκεπάσετε με νερό, το βάζετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Στο ενδιάμεσο στάδιο ξαφρίζετε το κρέας όταν είναι απαραίτητο.
Προσθέτετε το λάδι και, αφού κάψει καλά, ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τότε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το θρούμπι ή το θυμάρι και σβήνετε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί προσθέτετε τη μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό. Μαγειρεύετε μέχρι να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα. Ρίχνετε τα κυβάκια της γραβιέρας στο τηγάνι και μετά από 1 λεπτό κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά.
Στο μεταξύ, βράζετε τις πατατούλες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να κάνουν μια όμορφη κρούστα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας την κάθε μερίδα με πατατούλες πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Διακοσμείτε με κλαράκια θυμαριού.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το κρέας σε ευρύχωρο τηγάνι και, αφού το σκεπάσετε με νερό, το βάζετε να βράσει μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Στο ενδιάμεσο στάδιο ξαφρίζετε το κρέας όταν είναι απαραίτητο.

Βήμα 2

Προσθέτετε το λάδι και, αφού κάψει καλά, ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε τότε το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με το θρούμπι ή το θυμάρι και σβήνετε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί προσθέτετε τη μουστάρδα διαλυμένη σε λίγο νερό. Μαγειρεύετε μέχρι να μείνει το φαγητό με μια δεμένη σάλτσα. Ρίχνετε τα κυβάκια της γραβιέρας στο τηγάνι και μετά από 1 λεπτό κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ, βράζετε τις πατατούλες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις τηγανίζετε σε πολύ καυτό λάδι μέχρι να κάνουν μια όμορφη κρούστα. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα συνοδεύοντας την κάθε μερίδα με πατατούλες πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι. Διακοσμείτε με κλαράκια θυμαριού.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης- Food styling: Αντωνία Κατή