xoirino-karem-me-patates-kai-mila-IMG_0185
clock icon
1:50'

Χοιρινό καρέ στο φούρνο με γλάσο χαρουπόμελου

Υλικά

  • 1 χοιρινό καρέ βάρους 2-2½ κιλών
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού σποράκια γλυκάνισου, κοπανισμένα στο γουδί
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες, κομμένες στα 4
  • 3 μήλα κόκκινα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στα 4
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα - γλάσο

  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ½ φλιτζάνι χαρουπόμελο
  • 100ml βαλσαμικό ξίδι
  • 150ml γλυκό κρασί Μοσχάτο

Ένα ξεχωριστό ψητό φούρνου με χοιρινό καρέ, το οποίο αποκτά υπέροχη γεύση χάρη στην σάλτσα του που περιέχει χαρουπόμελο. Το ψήνεται με μήλα και πατάτες και ταιριάζει πολύ σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το καρέ με αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και τον γλυκάνισο και το βάζετε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού. Γύρω του απλώνετε τις πατάτες και τα μήλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι τα υλικά της σάλτσας - γλάσου. Περιχύνετε το φαγητό με το υγρό αυτό μίγμα και βάζετε το ταψί στον φούρνο. Ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το ψαχνό να μελώσει και να μαλακώσει.
Μεταφέρετε το καρέ σε μια πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζετε τα μήλα με τις πατάτες και τα υγρά του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζετε το καρέ στα παϊδάκια του και τα μοιράζετε από δύο σε κάθε πιάτο. Συνοδεύετε με τις πατάτες και τα μήλα, περιχύνετε με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε το καρέ με αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και τον γλυκάνισο και το βάζετε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού. Γύρω του απλώνετε τις πατάτες και τα μήλα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε με ένα πιρούνι τα υλικά της σάλτσας - γλάσου. Περιχύνετε το φαγητό με το υγρό αυτό μίγμα και βάζετε το ταψί στον φούρνο. Ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι το ψαχνό να μελώσει και να μαλακώσει.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το καρέ σε μια πιατέλα. Σε άλλη πιατέλα βάζετε τα μήλα με τις πατάτες και τα υγρά του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίζετε το καρέ στα παϊδάκια του και τα μοιράζετε από δύο σε κάθε πιάτο. Συνοδεύετε με τις πατάτες και τα μήλα, περιχύνετε με τη σάλτσα του ταψιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή