xtapodi-stifado_sk

Υλικά

  • 1 χταπόδι, περίπου 2 κιλά, ολόκληρο, καθαρισμένο
  • 1-2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια κοκκάρια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 πρέζα κόκκους πιπέρι
  • 1 κλωνάρι ρίγανη, μόνο τα φυλλαράκια
  • 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ ή 4-5 ώριμες ντομάτες στην εποχή τους
  • 1 πρέζα ανθό αλατιού (προαιρετικά), πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα φαγητό κατσαρόλας με βαθιά, θαλασσινή νοστιμιά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι με το ξίδι και το κρασί και μισοβράζετε για 30 λεπτά. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε κομμάτια.
Στην ίδια κατσαρόλα που έχετε πλύνει και σκουπίσει, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χταποδιού μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.
Κατόπιν ανακατεύετε και την ντομάτα, προσθέτετε 2 ποτήρια νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, περίπου για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μελώσει το χταπόδι με τα κρεμμύδια και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
Περίπου 2 λεπτά προτού σερβίρετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και δοκιμάζετε για αλάτι -αν χρειαστεί, προσθέτετε τον ανθό αλατιού.
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M.gr

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το χταπόδι με το ξίδι και το κρασί και μισοβράζετε για 30 λεπτά. Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβετε σε κομμάτια.

Βήμα 2

Στην ίδια κατσαρόλα που έχετε πλύνει και σκουπίσει, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τα κομμάτια του χταποδιού μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Κατόπιν ανακατεύετε και την ντομάτα, προσθέτετε 2 ποτήρια νερό και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, περίπου για 1-1,5 ώρα, μέχρι να μελώσει το χταπόδι με τα κρεμμύδια και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.

Βήμα 4

Περίπου 2 λεπτά προτού σερβίρετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη και δοκιμάζετε για αλάτι -αν χρειαστεί, προσθέτετε τον ανθό αλατιού.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M.gr