kritsinia-me-xoumous-
clock icon
45'

Αλμυρά κριτσίνια ζυμωμένα με κρασί, ξερή μυζήθρα, ρίγανη και κουρκουμά

Υλικά

  • 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200ml κρασί λευκό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας μαγιά ξερή
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το φούσκωμα
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
  • 10 ελιές θρούμπες ψιλοκομμένες
  • 50γρ. μυζήθρα ξερή
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • ελιές Καλαμών
  • ποικιλία τυριών (φέτα, γραβιέρα, λαδοτύρι)
  • ντοματίνια
  • τυροκαυτερή
  • χούμους

Υπέροχα, τραγανά και αρωματικά κριτσίνια, ιδανικά για όλες τις ώρες.

Βάζετε σε ένα μπολ 60γρ. αλεύρι, το κρασί, τη μαγιά, το μέλι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
Λαδώνετε ένα μπολ, βάζετε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Χωρίζετε τη ζύμη σε τρία μέρη. Προσθέτετε στο ένα τη ρίγανη με τις ελιές θρούμπες, στο άλλο τη μυζήθρα με το σουσάμι και στο τελευταίο τον κουρκουμά, και τα ζυμώνετε για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθεί το έξτρα υλικό με το κάθε ζυμάρι.
Ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο σχήμα και στη συνέχεια τα κόβετε σε λωρίδες πάχους ½ εκ. Ψήνετε τα κριτσίνια στο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα μία φορά για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Για το σερβίρισμα: Βάζετε σε μια πιατέλα τα κριτσίνια και τα σερβίρετε μαζί με ποικιλία τυρών, λίγες ελιές, ντοματίνια και δύο μπολάκια με τυροκαυτερή και χούμους αντίστοιχα.
Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα μπολ 60γρ. αλεύρι, το κρασί, τη μαγιά, το μέλι, ανακατεύετε και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο για 30 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ζυμώνετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.

Βήμα 2

Λαδώνετε ένα μπολ, βάζετε μέσα το ζυμάρι, σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστό περιβάλλον για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις. Χωρίζετε τη ζύμη σε τρία μέρη. Προσθέτετε στο ένα τη ρίγανη με τις ελιές θρούμπες, στο άλλο τη μυζήθρα με το σουσάμι και στο τελευταίο τον κουρκουμά, και τα ζυμώνετε για λίγα λεπτά, μέχρι να ενωθεί το έξτρα υλικό με το κάθε ζυμάρι.

Βήμα 4

Ανοίγετε το κάθε κομμάτι σε παραλληλόγραμμο σχήμα και στη συνέχεια τα κόβετε σε λωρίδες πάχους ½ εκ. Ψήνετε τα κριτσίνια στο φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα μία φορά για να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Ξεφουρνίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 5

Για το σερβίρισμα: Βάζετε σε μια πιατέλα τα κριτσίνια και τα σερβίρετε μαζί με ποικιλία τυρών, λίγες ελιές, ντοματίνια και δύο μπολάκια με τυροκαυτερή και χούμους αντίστοιχα.

Βήμα 6

Φωτογραφίες: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή