aromatiki salata me manestra
clock icon
25'

Αρωματική σαλάτα με κριθαράκι

Υλικά

  • 400γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλη ψητή πιπεριά Φλωρίνης, σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • ½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε φέτες
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό λευκό (Καλαμάτας)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon ή άλλη δυνατή μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

Μπορεί το γιουβέτσι να είναι η πιο συνηθισμένη συνταγή με κριθαράκι, αλλά η γνωστή και ως μανέστρα γίνεται και μια υπέροχη σαλάτα ζυμαρικών.

Βράζετε τη κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά και το στραγγίζετε καλά.
Αμέσως το ανακατεύετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι για να μην κολλήσει και το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε με σύρμα όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας και περιχύνετε τη σαλάτα σας.
Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα υλικά με τη σάλτσα και βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν από το σερβίρισμα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τη κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 8-10 λεπτά και το στραγγίζετε καλά.

Βήμα 2

Αμέσως το ανακατεύετε με δύο τρεις κουταλιές της σούπας λάδι για να μην κολλήσει και το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Χτυπάτε με σύρμα όλα μαζί τα υλικά της σάλτσας και περιχύνετε τη σαλάτα σας.

Βήμα 5

Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα υλικά με τη σάλτσα και βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν από το σερβίρισμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb