ANOIGMA-ATOMIKA-SOUFLE-KOLOKYTHAS
clock icon
1:15'

Ατομικά σουφλέ με κολοκύθα και φινόκιο

Υλικά

  • 350γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, σε κύβους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο) ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη ή λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • 4 αβγά ολόκληρα + 2 ασπράδια
  • 75γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο + 20γρ. επιπλέον για τις φόρμες
  • 75γρ. αλεύρι
  • 400ml γάλα (σχεδόν 1½ φλιτζάνι)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη συνοδευτική σαλάτα

  • 1 σαλάτα γαλλική
  • 1 ραντίτσιο
  • 4 φέτες ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 80γρ. παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας κολοκυθόσπορους (πασατέμπο), καθαρισμένους
  • αλάτι, πιπέρι
  • ξίδι
  • ελαιόλαδο

Ατομικά σουφλέ με πλούσια γεύση, που συνδυάζουν αρμονικά την κολοκύθα με το φινόκιο και συνοδεύονται ιδανικά από μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Ετοιμάζετε τα κρουτόν της σαλάτας: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί, τρίβετε τις φέτες με μια σκελίδα σκόρδο (την πετάτε), τις αλείφετε με βούτυρο και τις κόβετε σε κυβάκια. Ψήνετε τα κυβάκια του ψωμιού στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αλείφετε με μαργαρίνη ή βούτυρο έξι ατομικά σκεύη για σουφλέ με διάμετρο 9εκ. και τα πασπαλίζετε εσωτερικά με παρμεζάνα. Βάζετε τα σκεύη στο ψυγείο να περιμένουν.
Ρίχνετε την κολοκύθα και τη μαραθόριζα σε κατσαρόλα προσθέτοντας όσο νερό ή ζωμό κότας χρειάζεται για να σκεπαστούν και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα πολτοποιείτε.
Σε κατσαρολάκι λιώνετε την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με αβγοδάρτη για μερικά λεπτά και ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς ζωηρά, μέχρι να πάρετε μια παχύρρευστη κρέμα. Αλατοπιπερώνετε. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε ένα ένα τα αβγά στην κρέμα. Τέλος, προσθέτετε τα πολτοποιημένα λαχανικά και την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και την ανακατεύετε στο μίγμα της κολοκύθας απαλά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Γεμίζετε τις φόρμες κατά τα 2/3 με το μίγμα και ψήνετε τα σουφλέ στο φούρνο για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σαλάτα: Πλένετε, στεγνώνετε και κόβετε τα σαλατικά σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια. Τα μεταφέρετε σε σαλατιέρα, διακοσμείτε με τα κρουτόν και παρμεζάνα την οποία κόβετε σε φλούδες με το ειδικό εργαλείο. Καβουρδίζετε ελαφρά τους κολοκυθόσπορους σε αντικολλητικό τηγάνι. Σε ένα μπολ χτυπάτε το ξίδι με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα.
Σερβίρετε τα σουφλέ μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Συνοδεύετε με την πράσινη σαλάτα.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κρουτόν της σαλάτας: Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί, τρίβετε τις φέτες με μια σκελίδα σκόρδο (την πετάτε), τις αλείφετε με βούτυρο και τις κόβετε σε κυβάκια. Ψήνετε τα κυβάκια του ψωμιού στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 2

Αλείφετε με μαργαρίνη ή βούτυρο έξι ατομικά σκεύη για σουφλέ με διάμετρο 9εκ. και τα πασπαλίζετε εσωτερικά με παρμεζάνα. Βάζετε τα σκεύη στο ψυγείο να περιμένουν.

Βήμα 3

Ρίχνετε την κολοκύθα και τη μαραθόριζα σε κατσαρόλα προσθέτοντας όσο νερό ή ζωμό κότας χρειάζεται για να σκεπαστούν και βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα πολτοποιείτε.

Βήμα 4

Σε κατσαρολάκι λιώνετε την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με αβγοδάρτη για μερικά λεπτά και ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς ζωηρά, μέχρι να πάρετε μια παχύρρευστη κρέμα. Αλατοπιπερώνετε. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ανακατεύετε ένα ένα τα αβγά στην κρέμα. Τέλος, προσθέτετε τα πολτοποιημένα λαχανικά και την υπόλοιπη παρμεζάνα.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χτυπάτε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και την ανακατεύετε στο μίγμα της κολοκύθας απαλά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να ενσωματωθεί στο μίγμα. Γεμίζετε τις φόρμες κατά τα 2/3 με το μίγμα και ψήνετε τα σουφλέ στο φούρνο για 30 λεπτά.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σαλάτα: Πλένετε, στεγνώνετε και κόβετε τα σαλατικά σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια. Τα μεταφέρετε σε σαλατιέρα, διακοσμείτε με τα κρουτόν και παρμεζάνα την οποία κόβετε σε φλούδες με το ειδικό εργαλείο. Καβουρδίζετε ελαφρά τους κολοκυθόσπορους σε αντικολλητικό τηγάνι. Σε ένα μπολ χτυπάτε το ξίδι με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο και περιχύνετε τη σαλάτα.

Βήμα 7

Σερβίρετε τα σουφλέ μόλις τα βγάλετε από το φούρνο. Συνοδεύετε με την πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey