spanakoturopita
clock icon
1:15'

Αφράτη σπανακοτυρόπιτα

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα χωριάτικα
  • 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο καλά και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 5 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 3 αβγά
  • 400γρ. φέτα πικάντικη, σπασμένη με πιρούνι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, πιπέρι

Μία από τις πιο διάσημες πίτες, που αξίζει να φτιάχνετε κάθε φορά που βρίσκετε φρέσκο σπανάκι. Για να μη βγάλει πολλά υγρά η γέμιση και σας χαλάσει την πίτα, πασπαλίζετε το σπανάκι με Σιμιγδάλι Χονδρό ΜΕΛΙΣΣΑ.

Βάζετε το σπανάκι σε λεκανίτσα, το αλατίζετε και αρχίζετε να το τρίβετε και να το πιέζετε με το χέρι μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει.
Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αχνισμένα πράσα στο σπανάκι. Ανακατεύετε καλά.
Μεταφέρετε το μίγμα των χόρτων σε λεκάνη και πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι. Χτυπάτε τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ρίχνετε στο μίγμα με το σπανάκι. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι, αλάτι με μέτρο και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.
Χαράζετε την πίτα μ’ ένα μαχαίρι φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε, ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά ακόμη, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Σερβίρετε την πίτα χλιαρή κόβοντας κομμάτια εκεί που χαράξατε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το σπανάκι σε λεκανίτσα, το αλατίζετε και αρχίζετε να το τρίβετε και να το πιέζετε με το χέρι μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα υγρά του. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να στραγγίξει.

Βήμα 2

Βάζετε τα πράσα σε τηγάνι με λίγο νεράκι για να αχνιστούν λιγάκι. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τα αχνισμένα πράσα στο σπανάκι. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μίγμα των χόρτων σε λεκάνη και πασπαλίζετε με το σιμιγδάλι. Χτυπάτε τα αβγά σε ξεχωριστό μπολ, προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Μετά το ρίχνετε στο μίγμα με το σπανάκι. Προσθέτετε μπόλικο πιπέρι, αλάτι με μέτρο και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε το ταψί σας και στρώνετε μέσα τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα με πινέλο. Αδειάζετε το μίγμα της γέμισης και στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης.

Βήμα 5

Χαράζετε την πίτα μ’ ένα μαχαίρι φτάνοντας όσο πιο βαθιά μπορείτε, ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για περίπου 50 λεπτά ακόμη, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Βήμα 6

Σερβίρετε την πίτα χλιαρή κόβοντας κομμάτια εκεί που χαράξατε.