5-REVITHOKEFTEDES-HLIA_slider-430×575
clock icon
40'

Αφράτοι ρεβιθοκεφτέδες με αχιβαδάκια Safcol

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • αραβικές πιτούλες
  • λίγη ντομάτα σε κυβάκια
  • λίγο αγγούρι σε κυβάκια
  • λίγο κρεμμύδι σε κυβάκια
  • λίγο ταχίνι
  • λίγο γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κονσέρβα αχιβαδάκια SAFCOL

Αφράτοι, πικάντικοι και αρωματικοί ρεβιθοκεφτέδες. Θα τους συνοδεύσετε με ζεστές πιτούλες, ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμονάτη σάλτσα με ταχίνι. Ανοίξτε από δίπλα και μια κονσέρβα SAFCOL με αχιβαδάκια προσθέστε χυμό από λεμόνι και θα έχετε τον τέλειο μεζέ!

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα το πρωί αφαιρείτε όσα περισσότερα φλούδια μπορείτε, τρίβοντας τα ρεβίθια μέσα σε μια διπλωμένη πετσέτα (με τα ρεβίθια ανάμεσα). Ύστερα τα βάζετε στο μπλέντερ και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός τον οποίο μεταφέρετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Πασπαλίζετε τα αλεσμένα ρεβίθια με το αλεύρι. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το δυόσμο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε σκεπασμένο στην άκρη να ανακατευτούν τα αρώματά του.
Ζεσταίνετε άφθονο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνετε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το μίγμα και τους δίνετε σχήμα σφαιριδίου. Ύστερα περνάτε τους κεφτέδες από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τους τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.
Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με αραβικές πιτούλες, αχιβαδάκια SAFCOL, ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα dressing, το οποίο φτιάχνετε ανακατεύοντας ίση ποσότητα ταχινιού και γιαουρτιού μαζί με λίγο χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι και λευκό πιπέρι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Την άλλη μέρα το πρωί αφαιρείτε όσα περισσότερα φλούδια μπορείτε, τρίβοντας τα ρεβίθια μέσα σε μια διπλωμένη πετσέτα (με τα ρεβίθια ανάμεσα). Ύστερα τα βάζετε στο μπλέντερ και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν ένας πηχτός πολτός τον οποίο μεταφέρετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Πασπαλίζετε τα αλεσμένα ρεβίθια με το αλεύρι. Ρίχνετε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το σκόρδο, το δυόσμο, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το λάδι και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και το αφήνετε σκεπασμένο στην άκρη να ανακατευτούν τα αρώματά του.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε άφθονο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνετε με ένα κουτάλι μικρές ποσότητες από το μίγμα και τους δίνετε σχήμα σφαιριδίου. Ύστερα περνάτε τους κεφτέδες από ένα ελαφρύ αλεύρωμα και τους τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βήμα 4

Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και αφήνετε τους ρεβιθοκεφτέδες σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από τα περιττά λάδια.

Βήμα 5

Σερβίρετε τους ρεβιθοκεφτέδες μαζί με αραβικές πιτούλες, αχιβαδάκια SAFCOL, ψιλοκομμένη χωριάτικη σαλάτα και ένα dressing, το οποίο φτιάχνετε ανακατεύοντας ίση ποσότητα ταχινιού και γιαουρτιού μαζί με λίγο χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι, αλάτι και λευκό πιπέρι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή