PULPO-GALLEGA-SPAIN
clock icon
55'

Γαλικιανό χταπόδι (Pulpo a la gallega)

Υλικά

  • 1 χταπόδι, περίπου 1½ κιλό
  • 4 πατάτες, σε χοντρές φέτες
  • χοντρό αλάτι
  • πάπρικα γλυκιά
  • πιπέρι (προαιρετικά)

Παραδοσιακό πιάτο της Γαλικίας, που το σέρβιραν κυρίως σε γιορτές και πανηγύρια. Από εκεί και το όνομα του που στα gallego (τη γλώσσα της Γαλικίας) σημαίνει «χταπόδι της γιορτής». Πλέον, είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα σε όλη την Ιβηρική και συνήθως προσφέρεται ως tapas. Δείτε ένα ακόμη ξεχωριστό μεζεδάκι με χταπόδι ΕΔΩ.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, πιάνετε το χταπόδι από την κουκούλα και το “βαφτίζετε” στο νερό, βουτώντας το 3 φορές. Το αφήνετε να βράσει για περίπου 40 λεπτά.
Σε δεύτερη κατσαρόλα βάζετε τις πατάτες να βράσουν. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο νερό που βράζουν και λίγο από το ζωμό του χταποδιού.
Αφού βράσουν οι πατάτες τις βγάζετε από την κατσαρόλα, κόβουμε το χταπόδι σε μικρές, λεπτές ροδέλες (καλύτερα με κουζινικό ψαλίδι) και τοποθετείτε σε πιάτο παρέα με τις ροδέλες πατάτας.
Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με την πάπρικα, το χοντρό αλάτι, πιπέρι αν θέλετε και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε νερό. Μόλις αρχίσει να βράζει, πιάνετε το χταπόδι από την κουκούλα και το “βαφτίζετε” στο νερό, βουτώντας το 3 φορές. Το αφήνετε να βράσει για περίπου 40 λεπτά.

Βήμα 2

Σε δεύτερη κατσαρόλα βάζετε τις πατάτες να βράσουν. Μπορείτε αν θέλετε να προσθέσετε στο νερό που βράζουν και λίγο από το ζωμό του χταποδιού.

Βήμα 3

Αφού βράσουν οι πατάτες τις βγάζετε από την κατσαρόλα, κόβουμε το χταπόδι σε μικρές, λεπτές ροδέλες (καλύτερα με κουζινικό ψαλίδι) και τοποθετείτε σε πιάτο παρέα με τις ροδέλες πατάτας.

Βήμα 4

Περιχύνετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με την πάπρικα, το χοντρό αλάτι, πιπέρι αν θέλετε και σερβίρετε.