thessaliki bazina
clock icon
1:25'

Θεσσαλική μπατζίνα

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθια χονδροτριμμένα
  • 300γρ. φέτα Θεσσαλίας, τριμμένη
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 200γρ. βούτυρο χωριάτικο φρέσκο (μισό κατσικίσιο, μισό πρόβειο), λιωμένο
  • 4-5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Tips

  • Για πιο ξεχωριστή γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κατσικίσιο τυρί.
  • Εάν δεν έχετε κολοκυθάκια μπορείτε να φτιάξετε την Μπατζίνα με άγρια χόρτα, όπως λάπαθα ή τσουκνίδα, καθώς και με βλίτα και λίγα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Κλασική θεσσαλική πίτα χωρίς φύλλο και με βασικά υλικά το κολοκυθάκι, το γάλα, τα αβγά και το φρέσκο χωριάτικο βούτυρο. Μια νόστιμη και εύκολη λύση για ένα γρήγορο ορεκτικό με παραδοσιακά προϊόντα του ελληνικού χωριού.

Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα στύβετε καλά.
Φυλάτε ένα φλιτζάνι από την τριμμένη φέτα και την υπόλοιπη την ανακατεύετε με τα τριμμένα κολοκύθια, το γάλα, τα αβγά και το μισό βούτυρο. Προσθέτετε αρκετό αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
Βουτυρώνετε ένα ταψί του φούρνου και στρώνετε μέσα τον χυλό. Ρίχνετε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο βούτυρο και τυρί.
Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε την μπατζίνα στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι και τα στύβετε καλά.

Βήμα 2

Φυλάτε ένα φλιτζάνι από την τριμμένη φέτα και την υπόλοιπη την ανακατεύετε με τα τριμμένα κολοκύθια, το γάλα, τα αβγά και το μισό βούτυρο. Προσθέτετε αρκετό αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε ένα ταψί του φούρνου και στρώνετε μέσα τον χυλό. Ρίχνετε στην επιφάνειά του το υπόλοιπο βούτυρο και τυρί.

Βήμα 4

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε την μπατζίνα στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Έλενα Jeffrey