ANOIGMA-keik-lemoniou
clock icon
2:20'

Κέικ λεμονιού

Υλικά

  • 2 λεμόνια ακέρωτα
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 200γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 γιαούρτι αγελαδινό
  • Για το γλάσο λεμονιού

  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη περίπου (όση πάρει το γλάσο)

Το πιο λαχταριστό και μοσχομυριστό κέικ λεμονιού που συνοδεύει ιδανικά το τσάι και τον καφέ σας.

Πλένετε καλά τα λεμόνια και με ένα μαχαιράκι τα τρυπάτε σε διάφορα σημεία. Τα βάζετε σε μια κατσαρολίτσα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια με πιρούνι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τα αβγά σταδιακά εξακολουθώντας το χτύπημα και, αφού ενσωματωθούν, ρίχνετε και τον πολτό των λεμονιών.
Ανακατεύετε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα του μίξερ (πρέπει να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα), εναλλάξ με το γιαούρτι.
Αδειάζετε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί σε βάθος. Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε στο χυμό του λεμονιού τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την τμηματικά από σουρωτήρι και ανακατεύοντάς τη με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή και μπορεί να στέκεται, περιχύνετε με αυτό το κρύο κέικ σας.
Όταν στεγνώσει, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμείτε με ξύσμα και ολόκληρες φετούλες λεμονιού και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά τα λεμόνια και με ένα μαχαιράκι τα τρυπάτε σε διάφορα σημεία. Τα βάζετε σε μια κατσαρολίτσα με άφθονο νερό να τα σκεπάζει και τα βράζετε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα στραγγίζετε και, αφού κρυώσουν, τα κόβετε στη μέση, αφαιρείτε τα κουκούτσια με πιρούνι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτετε τα αβγά σταδιακά εξακολουθώντας το χτύπημα και, αφού ενσωματωθούν, ρίχνετε και τον πολτό των λεμονιών.

Βήμα 3

Ανακατεύετε την τριμμένη αμυγδαλόψιχα με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα του μίξερ (πρέπει να λειτουργεί σε χαμηλή ταχύτητα), εναλλάξ με το γιαούρτι.

Βήμα 4

Αδειάζετε το μίγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι και ψήνετε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί σε βάθος. Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το γλάσο: Ανακατεύετε στο χυμό του λεμονιού τη ζάχαρη άχνη, ρίχνοντάς την τμηματικά από σουρωτήρι και ανακατεύοντάς τη με αβγοδάρτη. Όταν το γλάσο αποκτήσει κρεμώδη υφή και μπορεί να στέκεται, περιχύνετε με αυτό το κρύο κέικ σας.

Βήμα 6

Όταν στεγνώσει, μεταφέρετε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμείτε με ξύσμα και ολόκληρες φετούλες λεμονιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή