kalathakia me xoirines kapnistes mprizoles
clock icon
60'

Καλαθάκια με καπνιστές χοιρινές μπριζόλες και ανανά

Υλικά

  • 300γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αβγά
  • 4-5 κουτ. σούπας νερό
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • βούτυρο για να αλείψετε τις φόρμες
  • Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλες χοιρινές μπριζόλες, καπνιστές
  • 1 μικρή κονσέρβα ανανά
  • 4 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Ξεχωριστά καλαθάκια – ταρτάκια με γλυκόξινη γέμιση από καπνιστές μπριζόλες και ανανά, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι.

Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτετε τα αβγά και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη μέχρι τη χρήση της.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ., περίπου 3 εκ. μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας. Χωρίζετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγετε τα κομμάτια σε έξι δίσκους και τα τοποθετείτε μέσα σε έξι ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες. Τις βάζετε μέσα σε ένα ταψί, τις σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφορμάρετε.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ξεκοκαλίζετε τις μπριζόλες και κόβετε τα ψαχνά σε μικρά κυβάκια. Παίρνετε έξι ροδέλες ανανά από την κονσέρβα και τις κόβετε και αυτές σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα κυβάκια της μπριζόλας και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τα κυβάκια του ανανά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε ένα κρασοπότηρο από το ζουμί της κονσέρβας του ανανά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό. Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύετε και γεμίζετε τις τάρτες σας με τη γέμιση.
Βάζετε τις τάρτες στο φούρνο για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να ζεσταθεί η ζύμη, και τις σερβίρετε αμέσως σε πιάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα, μέχρι να ανακατευτούν και το μίγμα να φαίνεται ότι έχει σβολιάσει. Τότε προσθέτετε τα αβγά και το νερό και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα και τη φυλάτε στο ψυγείο σκεπασμένη με πλαστική μεμβράνη μέχρι τη χρήση της.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους 0,5εκ., περίπου 3 εκ. μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον πάτο της φόρμας σας. Χωρίζετε τη ζύμη σε έξι κομμάτια. Με τον πλάστη ανοίγετε τα κομμάτια σε έξι δίσκους και τα τοποθετείτε μέσα σε έξι ατομικές φόρμες καλά βουτυρωμένες. Τις βάζετε μέσα σε ένα ταψί, τις σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου και μέχρι να γίνουν τραγανές και ροδοκόκκινες. Τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφορμάρετε.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Ξεκοκαλίζετε τις μπριζόλες και κόβετε τα ψαχνά σε μικρά κυβάκια. Παίρνετε έξι ροδέλες ανανά από την κονσέρβα και τις κόβετε και αυτές σε μικρά κομματάκια.

Βήμα 4

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε μέσα τα κυβάκια της μπριζόλας και τα σοτάρετε καλά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τα κυβάκια του ανανά και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε ένα κρασοπότηρο από το ζουμί της κονσέρβας του ανανά και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό. Προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας, ανακατεύετε και γεμίζετε τις τάρτες σας με τη γέμιση.

Βήμα 5

Βάζετε τις τάρτες στο φούρνο για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να ζεσταθεί η ζύμη, και τις σερβίρετε αμέσως σε πιάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb