keik kardia me leuko glaso
clock icon
1:20'

Καρδιά από κέικ σοκολάτας με γλάσο βανίλιας

Υλικά

  • 300γρ. μαργαρίνη
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά, χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ρούμι μαύρο ή καφέ εσπρέσο
  • 250γρ. αλεύρι
  • 50γρ. κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
  • Για το γλάσο και τη διακόσμηση

  • 250γρ. βανίλια (υποβρύχιο)
  • μερικά ζαχαρωμένα κόκκινα ροδοπέταλα

Μια λαχταριστή πρόταση για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή για κάθε στιγμή που θέλετε να προσφέρετε ένα ξεχωριστό γλύκισμα στους αγαπημένους σας. Για ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, διακοσμείτε το αφράτο αυτό σοκολατένιο κέικ με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC (πάνω - κάτω χωρίς αέρα). Χτυπάτε τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο μέσα σ’ ένα μπολ και τα αναμιγνύετε με την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους των αβγών και μετά το ρούμι ή τον εσπρέσο. Ρίχνετε και το μίγμα του αλευριού σε δόσεις και, όταν ενσωματωθεί, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατεύετε με σπάτουλα.

Τέλος ενσωματώνετε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας για να μη χαθεί ο αέρας.

Μεταφέρετε το μίγμα σε φόρμα του κέικ σε σχήμα καρδιάς (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο) και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ξεφορμάρετε το γλυκό σε σχάρα και, όταν κρυώσει, το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Ζεσταίνετε το υποβρύχιο σε μικρή κατσαρόλα και πάνω σε σιγανή φωτιά για να γίνει ρευστό. Το αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρό και γλασάρετε το κέικ. Διακοσμείτε με μερικά ζαχαρωμένα ροδοπέταλα.

Συνταγή: Μαριάννα Ρούσσου -
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC (πάνω - κάτω χωρίς αέρα). Χτυπάτε τα ασπράδια με λίγη από τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Κοσκινίζετε το αλεύρι και το κακάο μέσα σ’ ένα μπολ και τα αναμιγνύετε με την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ.

Βήμα 3

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη με την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε σταδιακά τους κρόκους των αβγών και μετά το ρούμι ή τον εσπρέσο. Ρίχνετε και το μίγμα του αλευριού σε δόσεις και, όταν ενσωματωθεί, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε τα κομματάκια της σοκολάτας και ανακατεύετε με σπάτουλα.

Βήμα 4

Τέλος ενσωματώνετε και τη μαρέγκα ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις της σπάτουλας για να μη χαθεί ο αέρας.

Βήμα 5

Μεταφέρετε το μίγμα σε φόρμα του κέικ σε σχήμα καρδιάς (κατά προτίμηση με αποσπώμενο πάτο) και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ξεφορμάρετε το γλυκό σε σχάρα και, όταν κρυώσει, το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Βήμα 6

Ζεσταίνετε το υποβρύχιο σε μικρή κατσαρόλα και πάνω σε σιγανή φωτιά για να γίνει ρευστό. Το αφήνετε να κρυώσει και να γίνει χλιαρό και γλασάρετε το κέικ. Διακοσμείτε με μερικά ζαχαρωμένα ροδοπέταλα.

Βήμα 7

Συνταγή: Μαριάννα Ρούσσου -
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή