menouHlia_kreatomanitaropita
clock icon
1:35'

Κρεατομανιταρόπιτα με ντοματίνια σοτέ

Υλικά

  • 8 φύλλα κρούστας
  • 1 συσκευασία μανιτάρια πλευρώτους ψιλοκομμένα
  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κουκουναρόσπορους
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • άφθονο ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 24 ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι

Μια απίστευτα νόστιμη πίτα, με πληθωρική γέμιση που συνδυάζει κιμά και μανιτάρια. Συνοδέψτε την με ντοματίνια σοτέ.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και τον ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτετε τα μανιτάρια και τους κουκουναρόσπορους, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το λευκό κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Προσθέτετε την πάπρικα, το μαϊντανό και το κασέρι και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα μεσαίο ταψί και το στρώνετε με 4 φύλλα που λαδώνετε ένα ένα. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, την ισιώνετε και γυρνάτε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στη γέμιση. Απλώνετε από πάνω άλλα 4 λαδωμένα φύλλα. Χαράζετε βαθιά την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα ντοματίνια: Τα ζεματάτε σε καυτό νερό και τα ξεφλουδίζετε πιέζοντάς τα απαλά με τα δάχτυλά σας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ντοματίνια σε μέτρια φωτιά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίχνετε το βασιλικό και ανακατεύετε απαλά να μη σπάσουν. Τα μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη και ύστερα τα βάζετε μαζί με τα υγρά του τηγανιού σε ταψάκι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 30 λεπτά.
Σερβίρετε την πίτα ζεστή, γαρνίροντας με τα ντοματίνια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακοπουλος – Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τον κιμά και τον ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 2

Προσθέτετε τα μανιτάρια και τους κουκουναρόσπορους, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το λευκό κρασί, αφήνετε να πάρει βράση και σιγομαγειρεύετε για 20 λεπτά μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Προσθέτετε την πάπρικα, το μαϊντανό και το κασέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα μεσαίο ταψί και το στρώνετε με 4 φύλλα που λαδώνετε ένα ένα. Αδειάζετε μέσα τη γέμιση, την ισιώνετε και γυρνάτε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων πάνω στη γέμιση. Απλώνετε από πάνω άλλα 4 λαδωμένα φύλλα. Χαράζετε βαθιά την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στο φούρνο για 45 λεπτά και μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα ντοματίνια: Τα ζεματάτε σε καυτό νερό και τα ξεφλουδίζετε πιέζοντάς τα απαλά με τα δάχτυλά σας. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα ντοματίνια σε μέτρια φωτιά. Τα πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίχνετε το βασιλικό και ανακατεύετε απαλά να μη σπάσουν. Τα μαγειρεύετε για 5 λεπτά ακόμη και ύστερα τα βάζετε μαζί με τα υγρά του τηγανιού σε ταψάκι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για 30 λεπτά.

Βήμα 5

Σερβίρετε την πίτα ζεστή, γαρνίροντας με τα ντοματίνια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακοπουλος – Food Styling: Tina Webb