CREME-BRULLE-PARMEZANA
clock icon
1:5'

Κρεμ μπρουλέ με παρμεζάνα

Υλικά

  • 400ml κρέμα γάλακτος
  • 6 κρόκους αβγού
  • 4-5 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ή βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 πρέζα πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγη παρμεζάνα τριμμένη, για πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ναι, ίσως ήδη να το γνωρίζετε, όμως εμείς θα σάς το επαναλάβουμε ότι στη μαγειρική όλα επιτρέπονται (αρκεί να είναι νόστιμα), οπότε παρακάτω προτείνουμε μια απολαυστική κρεμ μπρουλέ όχι γλυκιά αλλά αλμυρή…

Κόβετε το σκόρδο στη μέση και τρίβετε έξι πυρίμαχα πιάτα για κρεμ μπριλέ.
Βράζετε την κρέμα γάλακτος. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε ζωηρά τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους. Προσθέτετε το μαϊντανό, το καγιέν και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε.
Μοιράζετε τις λιαστές ντομάτες στα πυρίμαχα πιάτα και ρίχνετε από πάνω το μίγμα της κρέμας. Βάζετε τις κρέμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 110°C και τις ψήνετε για 50 λεπτά.
Πριν τις σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με παρμεζάνα και τις βάζετε στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά (ή τις ροδίζετε με φλόγιστρο). Σερβίρετε τις κρέμες ζεστές λίγα λεπτά αφού τις βγάλετε από το φούρνο, σαν ορεκτικό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το σκόρδο στη μέση και τρίβετε έξι πυρίμαχα πιάτα για κρεμ μπριλέ.

Βήμα 2

Βράζετε την κρέμα γάλακτος. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύετε ζωηρά τους κρόκους, ελαφρά χτυπημένους. Προσθέτετε το μαϊντανό, το καγιέν και την παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Μοιράζετε τις λιαστές ντομάτες στα πυρίμαχα πιάτα και ρίχνετε από πάνω το μίγμα της κρέμας. Βάζετε τις κρέμες σε προθερμασμένο φούρνο στους 110°C και τις ψήνετε για 50 λεπτά.

Βήμα 4

Πριν τις σερβίρετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με παρμεζάνα και τις βάζετε στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά (ή τις ροδίζετε με φλόγιστρο). Σερβίρετε τις κρέμες ζεστές λίγα λεπτά αφού τις βγάλετε από το φούρνο, σαν ορεκτικό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Elena Jeffrey