loukoumades
clock icon
20'

Λουκουμάδες με σιρόπι αγαύης

Υλικά

  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 500ml νερό χλιαρό
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι Σιρόπι Αγαύης Sunny Via
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • Για το πασπάλισμα

  • καρύδια αλεσμένα ή σουσάμι καβουρδισμένο
  • κανέλα

Μυρίζουν πορτοκάλι, είναι ολοστρόγγυλοι και συνοδεύουν με τη γλύκα τους τις μέρες της νηστείας. Στα συν και ότι το σιρόπι τους γίνεται με απολαυστικό Σιρόπι Αγαύης Sunny Via.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό. Τον σκεπάζετε με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου.
Ζεσταίνετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε μια κατσαρόλα, παίρνετε με τη χούφτα σας μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα σαν πώμα και στοπ, αφήνετε μικρές ποσότητες ζύμης που, με ένα κουταλάκι στο άλλο χέρι, κόβετε και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Ρίχνετε τόσα κομμάτια ζύμης στο λάδι όσα χωράνε χωρίς να στριμώχνονται, γιατί θα φουσκώσουν και θα χρειαστεί να τους γυρίσετε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το κρατάτε στην άκρη.
Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχύνοντας με το σιρόπι που ετοιμάσατε και πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι ή σουσάμι και κανέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό. Τον σκεπάζετε με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε μια κατσαρόλα, παίρνετε με τη χούφτα σας μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα σαν πώμα και στοπ, αφήνετε μικρές ποσότητες ζύμης που, με ένα κουταλάκι στο άλλο χέρι, κόβετε και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Ρίχνετε τόσα κομμάτια ζύμης στο λάδι όσα χωράνε χωρίς να στριμώχνονται, γιατί θα φουσκώσουν και θα χρειαστεί να τους γυρίσετε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά.

Βήμα 3

Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βήμα 4

Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 5

Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχύνοντας με το σιρόπι που ετοιμάσατε και πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι ή σουσάμι και κανέλα.