kotopoulo-me-verikoka-anoigma
clock icon
55'

Μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο με βερίκοκα και αμύγδαλα

Υλικά

  • 750γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
  • 8 βερίκοκα πλυμένα, κομμένα στα 6
  • ⅓ φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη στα 4
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ⅔ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου ή νερό
  • Για τη μαρινάδα

  • 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό ή 1 κουτ. γλυκού φρέσκο
  • 2 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή ή 1 κουτ. γλυκού φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. γλυκού βασιλικό ξερό ή 1 κουτ. γλυκού φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά ή ανάμικτα)
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι

Τα βερίκοκα δίνουν μια υπέροχη γλυκόξινη γεύση στο πιάτο που ταιριάζει πολύ στο κοτόπουλο. Μπορείτε να κάνετε την ίδια συνταγή και με κοπανάκια κοτόπουλου.

Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε λωρίδες φάρδους περίπου 2εκ. Τα τοποθετείτε σε ρηχό σκεύος και τα περιχύνετε με το κρασί.
Τρίβετε τα αποξηραμένα αρωματικά όλα μαζί και προσθέτετε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα με το μίγμα και τα ανακατεύετε να πάει παντού. Αφήνετε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και προσθέτετε το σκόρδο. Όταν κάψει το σκόρδο και βγάλει το άρωμά του το αφαιρείτε. Βγάζετε τα φιλέτα από το ψυγείο, τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τα στρώνετε σε ταψί σε μια στρώση. Τα περιχύνετε με τη μαρινάδα που στραγγίξατε και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Στο ίδιο τηγάνι που σοτάρατε τα φιλέτα σοτάρετε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα βερίκοκα και τα σοτάρετε μέχρι να αφήσουν τα υγρά τους. Ρίχνετε το μέλι ανακατεμένο με το ζωμό του κοτόπουλου και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη λιώσουν τα βερίκοκα.
Βγάζετε τα φιλέτα από το φούρνο και στρώνετε από πάνω τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα μαζί με το ζωμό τους. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Σερβίρετε με άσπρο ρύζι και συνοδεύετε με στραγγιστό γιαούρτι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα φιλέτα του κοτόπουλου σε λωρίδες φάρδους περίπου 2εκ. Τα τοποθετείτε σε ρηχό σκεύος και τα περιχύνετε με το κρασί.

Βήμα 2

Τρίβετε τα αποξηραμένα αρωματικά όλα μαζί και προσθέτετε την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζετε τα φιλέτα με το μίγμα και τα ανακατεύετε να πάει παντού. Αφήνετε το κοτόπουλο στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ζεσταίνετε το λάδι σε φαρδύ τηγάνι και προσθέτετε το σκόρδο. Όταν κάψει το σκόρδο και βγάλει το άρωμά του το αφαιρείτε. Βγάζετε τα φιλέτα από το ψυγείο, τα στραγγίζετε και τα σοτάρετε στο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Βήμα 4

Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι και τα στρώνετε σε ταψί σε μια στρώση. Τα περιχύνετε με τη μαρινάδα που στραγγίξατε και ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα βερίκοκα. Στο ίδιο τηγάνι που σοτάρατε τα φιλέτα σοτάρετε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε τα βερίκοκα και τα σοτάρετε μέχρι να αφήσουν τα υγρά τους. Ρίχνετε το μέλι ανακατεμένο με το ζωμό του κοτόπουλου και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Ανακατεύετε προσεκτικά για να μη λιώσουν τα βερίκοκα.

Βήμα 6

Βγάζετε τα φιλέτα από το φούρνο και στρώνετε από πάνω τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα μαζί με το ζωμό τους. Ξαναβάζετε το φαγητό στο φούρνο και ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Σερβίρετε με άσπρο ρύζι και συνοδεύετε με στραγγιστό γιαούρτι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή