MAROYLOSALATA-ME-MANITARIA-KAI-XALOYMI
clock icon
20'

Μαρουλοσαλάτα με μανιτάρια και χαλούμι

Υλικά

  • 1 μαρούλι (τα τρυφερά φύλλα)
  • 1 πακέτο μανιτάρια μεγάλα
  • 200γρ. χαλούμι κομμένο σε μεγάλα κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Για το dressing

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι

Μια ωραία πρόταση σαλάτας που συνοδεύει νόστιμα ένα πιάτο με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.

Διαλέγετε τα πιο τρυφερά φύλλα του μαρουλιού και τα ψιλοκόβετε μέχρι η σαλατιέρα σας να γεμίσει κατά τα δύο τρίτα. Ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε καλά.
Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε λεπτές φετούλες. Βάζετε στη σαλατιέρα τόσα μανιτάρια όσα να σκεπαστεί από πάνω το μαρουλάκι και να γίνει μια στρώση με μανιτάρια.
Ετοιμάζετε το dressing: ρίχνετε στο μπλεντεράκι σας το σκόρδο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το μηλόξιδο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια αλοιφή και προσθέτετε το ελαιόλαδο αλλά και δύο κουταλιές σούπας νερό. Χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Βάζετε τα κομματάκια χαλουμιού σε ένα σαγανάκι χωρίς πρόσθετο λιπαρό και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα σκορπίζετε πάνω από τα μανιτάρια, περιχύνετε με το σκορδάτο dressing και φέρνετε τη σαλάτα στο τραπέζι. Πριν τη σερβίρετε στα πιάτα την ανακατεύετε καλά.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλέγετε τα πιο τρυφερά φύλλα του μαρουλιού και τα ψιλοκόβετε μέχρι η σαλατιέρα σας να γεμίσει κατά τα δύο τρίτα. Ρίχνετε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο, τα κρεμμυδάκια και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 2

Σκουπίζετε τα μανιτάρια με μια βρεγμένη πετσέτα και τα κόβετε σε λεπτές φετούλες. Βάζετε στη σαλατιέρα τόσα μανιτάρια όσα να σκεπαστεί από πάνω το μαρουλάκι και να γίνει μια στρώση με μανιτάρια.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε το dressing: ρίχνετε στο μπλεντεράκι σας το σκόρδο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το μηλόξιδο. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν μια αλοιφή και προσθέτετε το ελαιόλαδο αλλά και δύο κουταλιές σούπας νερό. Χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές.

Βήμα 4

Βάζετε τα κομματάκια χαλουμιού σε ένα σαγανάκι χωρίς πρόσθετο λιπαρό και τα ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 5

Τα σκορπίζετε πάνω από τα μανιτάρια, περιχύνετε με το σκορδάτο dressing και φέρνετε τη σαλάτα στο τραπέζι. Πριν τη σερβίρετε στα πιάτα την ανακατεύετε καλά.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος-Food Styling: Tina Webb