MELAXRINO1
clock icon
50'

Μελαχρινό: Το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ

Υλικά

  • 225ml ελαιόλαδο
  • 115ml πετιμέζι
  • 225γρ. ζάχαρη
  • 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ φλιτζανιού μπράντι
  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 1½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • ανθόνερο
  • ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Tips

  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πετιμέζι με 1 φλιτζάνι ζάχαρη επιπλέον, αν και με το πετιμέζι η πίτα είναι πιο νόστιμη. Επίσης, αντί για μπράντι μπορείτε να προσθέτετε ρακή.
  • Εάν θέλετε μπορείτε αντί για άχνη ζάχαρη να πασπαλίσετε την επιφάνεια της πίτας με σουσάμι πριν την ψήσετε.

Ψάχνετε με τι θα συνοδεύσετε τον καφέ και τα ζεστά ροφήματα την περίοδο της νηστείας; Αυτό το αρωματικό κέικ με σταφίδες και καρύδια είναι πιο νόστιμη απάντηση.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών.
Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και την προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα πηχτό και ομοιογενές μίγμα.
Σκεπάζετε ένα ταψάκι διαμέτρου 28εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε το γλυκό στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση τη λάμα ενός μαχαιριού.
Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, ραντίζετε το μελαχρινό με ανθόνερο και, όταν κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη και το πετιμέζι για 5 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών.

Βήμα 2

Διαλύετε τη σόδα στο μπράντι και την προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα και το γαρίφαλο και τα προσθέτετε στο μίγμα του λαδιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να έχετε ένα πηχτό και ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 3

Σκεπάζετε ένα ταψάκι διαμέτρου 28εκ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Βάζετε το γλυκό στο φούρνο και ψήνετε για 30-35 λεπτά. Ελέγχετε αν ψήθηκε βυθίζοντας στη μέση τη λάμα ενός μαχαιριού.

Βήμα 4

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και μετά από 5 λεπτά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε το χαρτί ψησίματος, ραντίζετε το μελαχρινό με ανθόνερο και, όταν κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη αν θέλετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή