milopita
clock icon
1:10'

Μηλόπιτα σκεπαστή

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε κυβάκια
  • 500γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 100γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αβγά + 1 κρόκος
  • Για τη γέμιση

  • 3-4 μήλα καλά πλυμένα
  • 75γρ. ζάχαρη
  • 50γρ. βούτυρο σε κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα

Λαχταριστή μηλόπιτα, με πλούσια γέμιση και τριφτή ζύμη που φτιάχνετε εύκολα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Συνοδεύετε ιδανικά με δροσερή λεμονάδα ή τσάι.

Κρατάτε λίγο Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Προσαρμόζετε το φτερό στο μίξερ και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μία ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη.
Τοποθετείτε τη μεγαλύτερη μπάλα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει λίγο και με τον πλάστη την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη σε διάμετρο 1-2 δάχτυλα μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας σας. Αφαιρείτε τη μια λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη πάνω στην ταρτιέρα και αφαιρείτε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα. Ντύνετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας με τη ζύμη και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα μήλα.
Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μεγάλους κύβους. Τα σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύετε. Αφήνετε 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και κατεβάζετε το τηγάνι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Βγάζετε την ταρτιέρα από το ψυγείο και τη γεμίζετε με τα μήλα. Ανοίγετε σε φύλλο και τη μικρότερη μπάλα ζύμης που φτιάξατε και σκεπάζετε με αυτό τα μήλα στην ταρτιέρα. Αφού ενώσετε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντας με τα δάχτυλά σας, παίρνετε ένα μαχαίρι και τρυπάτε το πάνω φύλλο σε διάφορα σημεία.
Ψήνετε τη μηλόπιτα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρατάτε λίγο Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ στην άκρη και βάζετε στον κάδο του μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη. Προσαρμόζετε το φτερό στο μίξερ και χτυπάτε τα υλικά στη μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν.

Βήμα 2

Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι που έχετε κρατήσει και όταν ενσωματωθεί σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και πλάθετε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μία ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη.

Βήμα 3

Τοποθετείτε τη μεγαλύτερη μπάλα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας, την πατάτε με την παλάμη σας να ανοίξει λίγο και με τον πλάστη την ανοίγετε σε λεπτή ζύμη σε διάμετρο 1-2 δάχτυλα μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας σας. Αφαιρείτε τη μια λαδόκολλα, αναποδογυρίζετε τη ζύμη πάνω στην ταρτιέρα και αφαιρείτε προσεκτικά τη δεύτερη λαδόκολλα. Ντύνετε προσεκτικά τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας με τη ζύμη και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε τα μήλα.

Βήμα 4

Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε μεγάλους κύβους. Τα σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι με το βούτυρο ανακατεύοντας τακτικά για 5 λεπτά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, την κανέλα και ανακατεύετε. Αφήνετε 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά και κατεβάζετε το τηγάνι.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC στον αέρα. Βγάζετε την ταρτιέρα από το ψυγείο και τη γεμίζετε με τα μήλα. Ανοίγετε σε φύλλο και τη μικρότερη μπάλα ζύμης που φτιάξατε και σκεπάζετε με αυτό τα μήλα στην ταρτιέρα. Αφού ενώσετε το πάνω με το κάτω φύλλο πιέζοντας με τα δάχτυλά σας, παίρνετε ένα μαχαίρι και τρυπάτε το πάνω φύλλο σε διάφορα σημεία.

Βήμα 6

Ψήνετε τη μηλόπιτα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.