NOYA-KATSAROLAS
clock icon
2:0'

Μοσχαράκι νουά κατσαρόλας

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο νουά
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μεγάλα καρότα χοντροκομμένα
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 ξινόμηλο καθαρισμένο, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 6 κόκκοι μπαχάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό (από την ποικιλία Chardonnay)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ρύζι

  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 5 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας κουκουναρόσπορο

Tips

  • Για σπιτικό ζωμό λαχανικών θα χρειαστείτε: 2 κρεμμύδια, 3 μεγάλα καρότα, 3 μεγάλα κοτσάνια σέλινο, 2 πράσα, 1 κλαδί φασκόμηλο, 4 φύλλα δάφνης, 2 κλαδιά θυμάρι, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό. Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά, τα κόβετε σε κομμάτια και τα σοτάρετε ελαφρώς με το βούτυρο. Προσθέτετε 2 λίτρα καυτό νερό και αφήνετε να πάρουν βράση. Ξαφρίζετε και ρίχνετε τα μυρωδικά. Όταν βράσουν καλά στραγγίζετε από ένα ψιλό σουρωτήρι για να είναι καθαρός ο ζωμός. Χρησιμοποιείτε όση ποσότητα θέλετε από το ζωμό και τον υπόλοιπο τον διατηρείτε στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσετε σε κάποιο άλλο φαγητό.

Το νουά κατσαρόλας είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα για το οικογενειακό τραπέζι. Θα το συνοδεύσετε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας.

Κόβετε τις τρεις σκελίδες σκόρδου σε μπαστουνάκια και αφού κάνετε στο κρέας μικρές τρύπες με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία, τις γεμίζετε με τα μπαστουνάκια του σκόρδου και μετά το αλατοπιπερώνετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Το σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το οινόπνευμα προσθέτετε όλα τα μυρωδικά, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το ξινόμηλο. Συμπληρώνετε με νερό, μέχρι να μισοκαλυφθεί το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.
Για το ρύζι: Πλένετε το ρύζι σε κρύο νερό και το στραγγίζετε. Σε κατσαρόλα σοτάρετε το ρύζι με δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το ζωμό και αλάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό.
Σε τηγάνι σοτάρετε με λίγο βούτυρο τον κουκουναρόσπορο έως ότου ξανθύνει. Αποσύρετε από τη φωτιά το ρύζι, προσθέτετε τον κουκουναρόσπορο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί πριν το σερβίρετε.
Όταν ψηθεί το νουά, το μεταφέρετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε από τη σάλτσα τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και την περνάτε από το μπλέντερ ή τη μηχανή του πουρέ. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύετε και ανάλογα με το πόσο ρευστή τη θέλετε, προσθέτετε λίγο νερό.
Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε συνοδεύοντας με το ρύζι.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Έλενα Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τις τρεις σκελίδες σκόρδου σε μπαστουνάκια και αφού κάνετε στο κρέας μικρές τρύπες με μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία, τις γεμίζετε με τα μπαστουνάκια του σκόρδου και μετά το αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Το σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμισθεί το οινόπνευμα προσθέτετε όλα τα μυρωδικά, τα καρότα, το σέλινο, τις πατάτες και το ξινόμηλο. Συμπληρώνετε με νερό, μέχρι να μισοκαλυφθεί το κρέας. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1½ ώρα μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Για το ρύζι: Πλένετε το ρύζι σε κρύο νερό και το στραγγίζετε. Σε κατσαρόλα σοτάρετε το ρύζι με δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε το ζωμό και αλάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε μέχρι να απορροφήσει το ζωμό.

Βήμα 4

Σε τηγάνι σοτάρετε με λίγο βούτυρο τον κουκουναρόσπορο έως ότου ξανθύνει. Αποσύρετε από τη φωτιά το ρύζι, προσθέτετε τον κουκουναρόσπορο και ανακατεύετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνετε το ρύζι να ξεκουραστεί πριν το σερβίρετε.

Βήμα 5

Όταν ψηθεί το νουά, το μεταφέρετε σε πιατέλα. Αφαιρείτε από τη σάλτσα τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι και την περνάτε από το μπλέντερ ή τη μηχανή του πουρέ. Ξαναβάζετε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με μια κουταλιά βούτυρο, ανακατεύετε και ανάλογα με το πόσο ρευστή τη θέλετε, προσθέτετε λίγο νερό.

Βήμα 6

Κόβετε το κρέας σε φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα και σερβίρετε συνοδεύοντας με το ρύζι.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Έλενα Jeffrey