moustokouloura
clock icon
30'

Μουστοκούλουρα με βούτυρο και σταφίδες

Υλικά

  • 200γρ. βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 150γρ. μούστο σβησμένο ή ⅓ φλιτζανιού πετιμέζι διαλυμένο σε ⅓ φλιτζανιού νερό
  • 1 αβγό
  • 2½ φλιτζάνια αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες μικρές

Tips

  • Αν έχετε φρέσκο, «άσβεστο» μούστο και θέλετε να φτιάξετε πετιμέζι, θα πρέπει να το βράσετε αμέσως, γιατί, αν μείνει παραπάνω από 24 ώρες, μπορεί να αρχίσει η ζύμωση και να μη γίνεται πετιμέζι.

Διαφορετικά και πολύ αρωματικά μουστοκούλουρα, σαν cookies με σταφίδες. Ταιριάζουν πολύ με τον καφέ, το τσάι και το γάλα και σίγουρα θα γίνουν τα αγαπημένα των παιδιών.

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το αβγό και το πετιμέζι, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.
Ανακατεύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε στο υγρό μίγμα του μίξερ μαζί με τις σταφίδες. Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.
Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε με το χέρι όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια συμπαγής, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα πιέζετε ελάχιστα να πλατύνουν. Τα τοποθετείτε σε απόσταση 2εκ. σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Ψήνετε τα μουστοκούλουρα στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν είναι ακόμα λίγο μαλακά στο τέλος του ψησίματος, θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτετε το αβγό και το πετιμέζι, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το μισό αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τα μπαχαρικά και τα προσθέτετε στο υγρό μίγμα του μίξερ μαζί με τις σταφίδες. Χτυπάτε μέχρι να ενσωματωθούν.

Βήμα 3

Βγάζετε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε με το χέρι όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται μέχρι να γίνει μια συμπαγής, μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι επιπλέον. Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Κόβετε μικρά κομμάτια ζύμης, τα πλάθετε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα πιέζετε ελάχιστα να πλατύνουν. Τα τοποθετείτε σε απόσταση 2εκ. σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Βήμα 5

Ψήνετε τα μουστοκούλουρα στο φούρνο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Αν είναι ακόμα λίγο μαλακά στο τέλος του ψησίματος, θα σκληρύνουν όταν κρυώσουν.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb