baklavas
clock icon
1:55'

Μπακλαβάς με σιρόπι αγαύης

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 ποτήρια βούτυρο φρέσκο
  • Για τη γέμιση

  • ½ κιλό φιστίκια Αιγίνης χοντροκοπανισμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
  • Για το σιρόπι

  • 200ml Σιρόπι Αγαύης Sunny Via
  • 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι, σε «κορδέλες»
  • φλούδα από ½ πορτοκάλι, σε «κορδέλες»
  • 400ml νερό
  • 5-6 γαριφαλάκια
  • μασουράκι κανέλα

Ο μπακλαβάς σε μια διαφορετική εκδοχή στην οποία αντικαθιστούμε το κλασικό σιρόπι ζάχαρης με Σιρόπι Αγαύης Sunny Via.

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.
Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.
Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.
Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.
Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.
Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.
Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά
Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το Σιρόπι Αγαύης, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα για 10 λεπτά περίπου. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.
Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Με κουτάλι αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται και τον πετάτε. Όταν καθαρίσει, πετάτε τα κατακάθια του και μεταφέρετε το λιωμένο και καθαρισμένο βούτυρο σε άλλο σκεύος.

Βήμα 2

Ανακατεύετε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης.

Βήμα 3

Κόβετε τα φύλλα κρούστας στη μέση, ώστε να έχουν ακριβώς το μέγεθος του ταψιού.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε το ταψί και απλώνετε από πάνω 1 φύλλο. Το βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με 9 ακόμη φύλλα, τα οποία τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, πάντα βουτυρωμένα.

Βήμα 5

Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου με το μίγμα της γέμισης (τρεις κουταλιές σούπας περίπου). Σκεπάζετε με 2 φύλλα βουτυρωμένα. Πασπαλίζετε ξανά με γέμιση. Επαναλαμβάνετε το ίδιο εναλλάξ και τελειώνετε με 10 φύλλα, όπως κάνατε στην αρχή.

Βήμα 6

Χαράζετε με πολύ κοφτερό μαχαίρι τον μπακλαβά, μέχρι κάτω, σε ρομβοειδή ή άλλου σχήματος κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγετε από ένα γαριφαλάκι.

Βήμα 7

Καίτε το υπόλοιπο βούτυρο που έχει μείνει και περιχύνετε τον μπακλαβά

Βήμα 8

Ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο κρύο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά. Χαμηλώνετε μετά τη θερμοκρασία στους 120°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-50 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ψηθούν καλά τα εσωτερικά φύλλα.

Βήμα 9

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με το Σιρόπι Αγαύης, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα για 10 λεπτά περίπου. Προς το τέλος ρίχνετε και το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και αφαιρείτε τα αρωματικά.

Βήμα 10

Βγάζετε τον μπακλαβά από το φούρνο και ρίχνετε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Τον αφήνετε μια ολόκληρη ημέρα να το απορροφήσει.