BRIOCHE
clock icon
1:5'

Μπριός (Brioche)

Υλικά

  • 2 κουτ γλυκού μαγιά ξηρή ή 15γρ. μαγιά νωπή 60ml (¼φλιτζανιού) γάλα ζεστό
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 220γρ. (1¾ φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μία πρέζα αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
  • 75γρ. βούτυρο σε κύβους
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο, για το άλειμμα

Τα ψωμάκια μπριός είναι ό,τι πρέπει για να φτιάξετε αφράτα σάντουιτς με φρέσκα υλικά, αλλά και λαχταριστά μπέργκερ, ενώ ταιριάζουν πολύ και στο πρωινό, αλειμμένα με λίγη από την αγαπημένη σας μαρμελάδα. Σε αυτή τη συνταγή θα το φτιάξετε σαν μεγάλο ψωμί, που στην εμφάνιση θυμίζει και λίγο τσουρέκι.

Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά, την διαλύετε στο ζεστό γάλα, προσθέτοντας και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Ανακατεύετε να διαλυθεί καλά και την αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος, ώσπου να αφρίσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Κάνετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματίσετε μια εύπλαστη ζύμη.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο. Αφού τη ζυμώσετε για 5 λεπτά, τη βάζετε σε μπολ, τη σκεπάζετε με βουτυρωμένη πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στη συνέχεια, ζυμώνετε ξανά με δύναμη ώστε να βγει όλος ο αέρας από τη ζύμη. Της δίνετε μακρόστενο σχήμα, την τοποθετείτε σε φόρμα για ψωμί, σκεπάζετα πάλι με βουτυρωμένη πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να ξεχειλίσει σχεδόν από τη φόρμα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 ίσες μπάλες, τις οποίες πλάθετε σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε σε πλεξούδα, σαν τσουρέκι, αλείφετε με το μίγμα του αβγού και αφήνετε να φουσκώσουν λίγο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε το μπριός για 30-35 λεπτά ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει.
Αναποδογυρίζετε το ζεστό μπριός και χτυπάτε με το δάχτυλο το κάτω μέρος, αν ακούγεται σαν κούφιο είναι έτοιμο. Ξαναβάζετε το μπριός στη φόρμα, ανάποδα αυτή τη φορά, και το αφήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά, να ξεροψηθεί η βάση του. Μεταφέρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά, την διαλύετε στο ζεστό γάλα, προσθέτοντας και 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη. Ανακατεύετε να διαλυθεί καλά και την αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά σε ζεστό μέρος, ώσπου να αφρίσει.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Κάνετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε τα αβγά, το εκχύλισμα βανίλιας και το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματίσετε μια εύπλαστη ζύμη.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο. Αφού τη ζυμώσετε για 5 λεπτά, τη βάζετε σε μπολ, τη σκεπάζετε με βουτυρωμένη πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 4

Στη συνέχεια, ζυμώνετε ξανά με δύναμη ώστε να βγει όλος ο αέρας από τη ζύμη. Της δίνετε μακρόστενο σχήμα, την τοποθετείτε σε φόρμα για ψωμί, σκεπάζετα πάλι με βουτυρωμένη πλαστική μεμβράνη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να ξεχειλίσει σχεδόν από τη φόρμα.

Βήμα 5

Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 ίσες μπάλες, τις οποίες πλάθετε σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε σε πλεξούδα, σαν τσουρέκι, αλείφετε με το μίγμα του αβγού και αφήνετε να φουσκώσουν λίγο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε το μπριός για 30-35 λεπτά ή ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Βήμα 6

Αναποδογυρίζετε το ζεστό μπριός και χτυπάτε με το δάχτυλο το κάτω μέρος, αν ακούγεται σαν κούφιο είναι έτοιμο. Ξαναβάζετε το μπριός στη φόρμα, ανάποδα αυτή τη φορά, και το αφήνετε στο φούρνο για 5 λεπτά, να ξεροψηθεί η βάση του. Μεταφέρετε σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει.