brioche–me-anthotyro
clock icon
1:5'

Μπριοσάκια γεμιστά με ανθότυρο

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι σκληρό (ή για τσουρέκια)
  • 9γρ. μαγιά ξερή ή 30γρ. νωπή
  • 5 κουτ. σούπας γάλα σε σκόνη
  • 100γρ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • 2 κουτ. σούπας ροδόνερο
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 180ml (περίπου) νερό χλιαρό
  • 250γρ. περίπου ανθότυρο πατημένο με πιρούνι
  • 1 κρόκο αβγού + 2 κουτ. σούπας γάλα
  • παπαρουνόσπορο
  • 1 πρέζα αλάτι

Τα διάσημα γαλλικά ψωμάκια μπριός με την πολύ αφράτη υφή είναι ιδανικά για να φτιάξετε χορταστικά σάντουιτς. Σε αυτή τη συνταγή βέβαια, τα έχουμε ήδη γεμιστά με ανθότυρο, που τους ταιριάζει πολύ και ψημένα σαν αλμυρά muffins.

Ανακατεύετε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Την αφήνετε στην άκρη για μερικά λεπτά μακριά από ρεύματα.
Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με τη σκόνη γάλακτος και τη ζάχαρη, το ροδόνερο, το ξύσμα λεμονιού, το αβγό, το αλάτι και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά. Κατόπιν, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος για μερικά λεπτά και, όταν το μίγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματά του, ενσωματώνετε το βούτυρο.
Πλάθετε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο, μακριά από ρεύματα.
Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες. Γεμίζετε κάθε μπάλα με ανθότυρο (μία κουταλιά της σούπας περίπου) και τις τοποθετείτε στις υποδοχές ενός σκεύους για μάφιν με δώδεκα υποδοχές. Αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Aλείφετε την επιφάνεια των μπριος απαλά με τον κρόκο χτυπημένο με το λίγο γάλα, πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Την αφήνετε στην άκρη για μερικά λεπτά μακριά από ρεύματα.

Βήμα 2

Ανακατεύετε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι με τη σκόνη γάλακτος και τη ζάχαρη, το ροδόνερο, το ξύσμα λεμονιού, το αβγό, το αλάτι και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά. Κατόπιν, χτυπάτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το γάντζο ζυμώματος για μερικά λεπτά και, όταν το μίγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματά του, ενσωματώνετε το βούτυρο.

Βήμα 3

Πλάθετε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο, μακριά από ρεύματα.

Βήμα 4

Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλίτσες. Γεμίζετε κάθε μπάλα με ανθότυρο (μία κουταλιά της σούπας περίπου) και τις τοποθετείτε στις υποδοχές ενός σκεύους για μάφιν με δώδεκα υποδοχές. Αφήνετε να φουσκώσουν ξανά.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Aλείφετε την επιφάνεια των μπριος απαλά με τον κρόκο χτυπημένο με το λίγο γάλα, πασπαλίζετε με παπαρουνόσπορο και ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κατή