dolmadakia-garidopilafo
clock icon
2:0'

Ντολμαδάκια με γαριδοπίλαφο

Υλικά

  • 500γρ. αμπελόφυλλα
  • 250γρ. γαρίδες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 250γρ. ρύζι Καρολίνα, πλυμένο και στραγγισμένο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • λίγο δυόσμο ξερό, τριμμένο
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • μερικά φύλλα μαρουλιού
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για περισσότερη ευκολία χρησιμοποιήστε γαρίδες έτοιμες, αποφλοιωμένες, που βρίσκετε στην κατάψυξη των super markets.

Τα ντολμαδάκια σε μια νόστιμη «θαλασσινή» παραλλαγή.

Ρίχνετε τα κληματόφυλλα να ζεματιστούν για μερικά λεπτά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια.
Βάζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε κατσαρόλα να βράσουν με λίγο νερό και όταν πιουν το νερό ρίχνετε το μισό λάδι και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, την ντομάτα και συμπληρώνετε με 1 φλιτζάνι καυτό νερό.
Ρίχνετε τέλος τις ψιλοκομμένες γαρίδες και βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι το νερό του.
Στρώνετε μια κατσαρόλα με φύλλα μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα. Παίρνετε ένα-ένα τα υπόλοιπα κληματόφυλλα και στο κέντρο της ανάποδης πλευράς τους βάζετε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγετε σε ντολμαδάκια.
Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια που ετοιμάζετε σε σειρά στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς το κέντρο και στη συνέχεια σε στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό για να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε τα κληματόφυλλα να ζεματιστούν για μερικά λεπτά σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια.

Βήμα 2

Βάζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε κατσαρόλα να βράσουν με λίγο νερό και όταν πιουν το νερό ρίχνετε το μισό λάδι και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο, την ντομάτα και συμπληρώνετε με 1 φλιτζάνι καυτό νερό.

Βήμα 3

Ρίχνετε τέλος τις ψιλοκομμένες γαρίδες και βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι το νερό του.

Βήμα 4

Στρώνετε μια κατσαρόλα με φύλλα μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα. Παίρνετε ένα-ένα τα υπόλοιπα κληματόφυλλα και στο κέντρο της ανάποδης πλευράς τους βάζετε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση και τυλίγετε σε ντολμαδάκια.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια που ετοιμάζετε σε σειρά στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από τα τοιχώματα και προχωρώντας προς το κέντρο και στη συνέχεια σε στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα και η γέμιση.

Βήμα 6

Προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο. Συμπληρώνετε ζεστό νερό για να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey