DOLMADAKIA-THS-IOANNAS
clock icon
1:50'

Ντολμαδάκια με κιμά και πλιγούρι

Υλικά

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 500γρ. κιμά ανάμικτο (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα τέσσερα
  • 1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό σε χοντρά κομμάτια
  • 3-4 κλαράκια δυόσμο
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο κοπανισμένο
  • χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Το πλιγούρι αντικαθιστά επάξια το ρύζι τόσο στα γεμιστά όσο και στα αγαπημένα μας ντολμαδάκια, στην “πλούσια” εκδοχή τους με κιμά. Συνοδεύετε ιδανικά με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού.

Για τα ντολμαδάκια: Βάζετε στο multi το κρεμμύδι με την ντομάτα, το μαϊντανό, το δυόσμο και λίγο ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τους κιμάδες με το μίγμα του κρεμμυδιού, το πλιγούρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα του λεμονιού, ανάλογο αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο και ετοιμάζετε τα αμπελόφυλλα.
Βάζετε νερό σε ευρύχωρη κατσαρόλα να πάρει βράση, προσθέτετε αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνετε τα αμπελόφυλλα σε τρεις δόσεις να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά κάθε φορά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.
Στρώνετε τον πάτο μιας κατσαρόλας με όσα ταλαιπωρημένα αμπελόφυλλα έχετε στη διάθεσή σας. Αν δεν φτάνουν, συμπληρώνετε με λίγα μαρουλόφυλλα. Ύστερα, παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα (με τη γυαλιστερή πλευρά απέξω) και τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από λίγη γέμιση. Φέρνετε από αριστερά και δεξιά τις άκρες των αμπελόφυλλων πάνω από τη γέμιση και ύστερα τα τυλίγετε σε ρολάκια.
Αραδιάζετε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και καταλήγοντας στο κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη και τρίτη στρώση. Αλατίζετε, σκεπάζετε το φαγητό με ένα πιάτο και το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειαστεί να σκεπάσει τα ντολμαδάκια και να τα ξεπεράσει κατά ένα δάχτυλο και τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πιει το φαγητό όλο σχεδόν το ζουμάκι του και να βράσει καλά το αμπελόφυλλο.
Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή κρύο, συνοδεία της σάλτσας γιαουρτιού, που φτιάχνετε αναμιγνύοντας όλα μαζί τα υλικά της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα ντολμαδάκια: Βάζετε στο multi το κρεμμύδι με την ντομάτα, το μαϊντανό, το δυόσμο και λίγο ελαιόλαδο και τα πολτοποιείτε.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ρίχνετε τους κιμάδες με το μίγμα του κρεμμυδιού, το πλιγούρι, τα μπαχαρικά, το ξύσμα του λεμονιού, ανάλογο αλατοπίπερο και τα ζυμώνετε καλά. Αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο και ετοιμάζετε τα αμπελόφυλλα.

Βήμα 3

Βάζετε νερό σε ευρύχωρη κατσαρόλα να πάρει βράση, προσθέτετε αλάτι και ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνετε τα αμπελόφυλλα σε τρεις δόσεις να ζεματιστούν για 2-3 λεπτά κάθε φορά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 4

Στρώνετε τον πάτο μιας κατσαρόλας με όσα ταλαιπωρημένα αμπελόφυλλα έχετε στη διάθεσή σας. Αν δεν φτάνουν, συμπληρώνετε με λίγα μαρουλόφυλλα. Ύστερα, παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα (με τη γυαλιστερή πλευρά απέξω) και τοποθετείτε στο κέντρο του καθενός από λίγη γέμιση. Φέρνετε από αριστερά και δεξιά τις άκρες των αμπελόφυλλων πάνω από τη γέμιση και ύστερα τα τυλίγετε σε ρολάκια.

Βήμα 5

Αραδιάζετε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και καταλήγοντας στο κέντρο της. Συνεχίζετε με δεύτερη και τρίτη στρώση. Αλατίζετε, σκεπάζετε το φαγητό με ένα πιάτο και το περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειαστεί να σκεπάσει τα ντολμαδάκια και να τα ξεπεράσει κατά ένα δάχτυλο και τα σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να πιει το φαγητό όλο σχεδόν το ζουμάκι του και να βράσει καλά το αμπελόφυλλο.

Βήμα 6

Σερβίρετε το φαγητό χλιαρό ή κρύο, συνοδεία της σάλτσας γιαουρτιού, που φτιάχνετε αναμιγνύοντας όλα μαζί τα υλικά της.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή