bakaliaros me aromata kouvas
clock icon
1:5'

Παστός μπακαλιάρος με αρώματα Κούβας

Υλικά

  • 1½ κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε μερίδες
  • 5 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • χυμό από 1 μοσχολέμονο
  • 2 φλιτζάνια γαλέτα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ρούμι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μία ξεχωριστή συνταγή για μπακαλιάρο φούρνου, με εξωτικά αρώματα. Τρώγεται και ζεστός και κρύος, συνοδεία πράσινης σαλάτας και με μερικά ποτήρια παγωμένο ρούμι! Δείτε πώς θα ξαρμυρίσετε τον παστό μπακαλιάρο ΕΔΩ.

Ρίχνετε στο μπλέντερ το ένα φλιτζάνι από το ελαιόλαδο, τις έξι σκελίδες σκόρδο, τους χυμούς του λεμονιού και του μοσχολέμονου. Τα χτυπάτε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα και μ’ αυτό μαρινάρετε το φιλεταρισμένο και ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο για 2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου, απλώνετε στον πάτο του τις ροδέλες του κρεμμυδιού και βάζετε από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου στριμωχτά και όση μαρινάδα δεν απορρόφησε.
Κατόπιν, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη γαλέτα, το δυόσμο, τον άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μ’ αυτό το μίγμα πασπαλίζετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και στη συνέχεια τα ραντίζετε με το ρούμι.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι λάδι, σκεπάζετε το ταψί με λαδόχαρτο και ψήνετε για μισή ώρα στο φούρνο. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για 20 λεπτά ακόμα και μέχρι η κρούστα να γίνει ροδοκόκκινη.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε στο μπλέντερ το ένα φλιτζάνι από το ελαιόλαδο, τις έξι σκελίδες σκόρδο, τους χυμούς του λεμονιού και του μοσχολέμονου. Τα χτυπάτε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα και μ’ αυτό μαρινάρετε το φιλεταρισμένο και ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο για 2 ώρες.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε ένα μέτριο ταψί φούρνου, απλώνετε στον πάτο του τις ροδέλες του κρεμμυδιού και βάζετε από πάνω τα φιλέτα του μπακαλιάρου στριμωχτά και όση μαρινάδα δεν απορρόφησε.

Βήμα 3

Κατόπιν, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη γαλέτα, το δυόσμο, τον άνηθο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μ’ αυτό το μίγμα πασπαλίζετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και στη συνέχεια τα ραντίζετε με το ρούμι.

Βήμα 4

Περιχύνετε με το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι λάδι, σκεπάζετε το ταψί με λαδόχαρτο και ψήνετε για μισή ώρα στο φούρνο. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για 20 λεπτά ακόμα και μέχρι η κρούστα να γίνει ροδοκόκκινη.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή