PASXALINA-KOYLOYRAKIA
clock icon
40'

Πασχαλινά κουλουράκια με βανίλια

Υλικά

  • 700γρ. αλεύρι μαλακό
  • 200γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200γρ. βούτυρο 82%
  • 1 κουτ. γλυκού αμμωνία
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αβγά
  • 1 λοβό βανίλιας

Ο φούρνος θα τα ψήσει, το σπίτι Πάσχα θα μυρίσει… Πλούσια γεύση βουτύρου και άρωμα βανίλιας στα κουλουράκια που θα γίνουν ανάρπαστα.

Αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου για λίγη ώρα να μαλακώσει και στη συνέχει το χτυπάτε με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
Στο μεταξύ χαράζετε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση με κοφτερό μαχαιράκι και ξύνετε τα σποράκια της. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και μετά το γάλα και τα σποράκια της βανίλιας.
Όσο χτυπάτε το μίγμα, κοσκινίζετε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με την αμμωνία και το μπέικιν πάουντερ.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι. Συνεχίζετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και σταματάτε το μίξερ. Η ζύμη σας τώρα είναι μαλακή και μπορεί να πλάθεται με ευκολία. Αν κολλάει στα χέρια σας τη σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μην της προσθέσετε αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά τα κουλούρια.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που σας αρέσει (στρογγυλά, κοτσίδες, σαλιγκαράκια, κλπ).
Αραδιάζετε τα κουλουράκια σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο ελαφρά με λίγο νερό. Τέλος τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφήνετε το βούτυρο εκτός ψυγείου για λίγη ώρα να μαλακώσει και στη συνέχει το χτυπάτε με τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό, στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.

Βήμα 2

Στο μεταξύ χαράζετε τη βανίλια κατά μήκος στη μέση με κοφτερό μαχαιράκι και ξύνετε τα σποράκια της. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και μετά το γάλα και τα σποράκια της βανίλιας.

Βήμα 3

Όσο χτυπάτε το μίγμα, κοσκινίζετε μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι και το ανακατεύετε με την αμμωνία και το μπέικιν πάουντερ.

Βήμα 4

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνετε σιγά σιγά το μίγμα με το αλεύρι. Συνεχίζετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν και σταματάτε το μίξερ. Η ζύμη σας τώρα είναι μαλακή και μπορεί να πλάθεται με ευκολία. Αν κολλάει στα χέρια σας τη σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να ξεκουραστεί, μην της προσθέσετε αλεύρι γιατί θα γίνουν σκληρά τα κουλούρια.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθετε κουλουράκια στο σχήμα που σας αρέσει (στρογγυλά, κοτσίδες, σαλιγκαράκια, κλπ).

Βήμα 6

Αραδιάζετε τα κουλουράκια σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αλείφετε με αβγό χτυπημένο ελαφρά με λίγο νερό. Τέλος τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρυσοκόκκινο χρώμα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή